Maandag start openbaar onderzoek voor uitbreiding jachthaven

De jachthaven van Nieuwpoort wordt aanzienlijk uitgebreid
GUS De jachthaven van Nieuwpoort wordt aanzienlijk uitgebreid
De jachthaven van Nieuwpoort wordt uitgebreid met een dok voor 500 jachten, een zone voor 1.000 wooneenheden, horecazaken en handelszaken en ruimte voor kmo’s. Het openbaar onderzoek daarvoor start maandag en duurt tot 3 mei. Op 21 maart is er een infomarkt.

Het gebied strekt zich uit over 81,6 hectare en ligt aan de rechteroever van de IJzer tussen Nieuwpoort-Stad, het natuurgebied IJzermonding en de Koninklijke Baan. Er komt een nieuw jachthavendok met plaats voor een 500-tal jachten. Er zullen ook grotere types kunnen aanmeren die niet terechtkunnen in het bestaande dok. Het nieuwe stadsdeel biedt ruimte aan 1.000 wooneenheden, horecazaken en handelszaken. Als blikvanger komt er een woontoren met veertien bouwlagen van maximaal 45 meter hoog. Verder zijn er appartementen met zes en vier bouwlagen. Twee pleinen en een promenade zorgen voor rust. Er komen liefst 1.200 parkeerplaatsen voor de bewoners en 665 publieke parkeerplaatsen. Tot slot is een zone ingekleurd voor jachthavengebonden kmo’s die zich bijvoorbeeld bezighouden met de verkoop, het onderhoud en het herstel van boten. 

Voor de realisatie van dat project werken de provincie, het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust Vlaanderen en het stadsbestuur van Nieuwpoort samen. Een eerste stap is de bouw van een fiets- en voetgangersbrug tussen het toekomstige stadsdeel en de huidige stadskern. Daarvoor heeft de provincie één miljoen euro vrijgemaakt. 

De infomarkt is gepland donderdag 21 maart tussen 16 en 20 uur in de Vismijn in Nieuwpoort. Alle plannen en documenten kan je online bekijken via www.west-vlaanderen.be/nieuwpoortrechteroever.

Dit gebied heeft de provincie afgebakend om te ontwikkelen
provincie West-Vlaanderen Dit gebied heeft de provincie afgebakend om te ontwikkelen
Dit gebied heeft de provincie afgebakend om te ontwikkelen
provincie West-Vlaanderen Dit gebied heeft de provincie afgebakend om te ontwikkelen3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • LUC BOYDENS

    Op 200 meter van de bestaande lange brug nog een voetgangers brug bouwen ...wat voor een geldverspilling is dit ? Deze brug zal alle scheepvaart in de haven hinderen , waardoor de kaaimuren onbruikbaar worden voor ( vracht )schepen .Zoals er nu ook al geen aanlegplaatsen meer zijn t.h.v het vernieuwde kaaiplein . Dit is een project enkel op maat van de project ontwikkelaars van appartementen.

  • mario couvreur

    Dit project zal ervoor zorgen dat de wegen volledig zullen volstroppen in en rond het centrum, richting aan zee, richting sluizen, de rust zal verdwijnen die nu al zeldzaam is, het verkeer in de haven aan de stormmuur zal flink toenemen op drukke vaardagen wat voor problemen kan zorgen, faillissementen in de horeca nog meer zal doen oplopen door over concurrentie, nog meer lege ligplaatsen in de jachthaven, nog meer leegstaande appartementen aan zee.

  • LUC BOYDENS

    Waar er vroeger een haven was , was er handel en welvaart ,kaaimuren werden gebouwd om vrachtschepen te laten aanmeren ,nu gaat men op deze site alles volbouwen met appartementen voor 2de verblijven ,Hierdoor vervalt alle handelsactiviteit langs de kaai .Blijkbaar denkt men niet aan short- shipping om onze wegen te ontlasten in de toekomst.