Jaar na ramp met torenkraan in Nieuwpoort: appartementen nog steeds onbewoonbaar

Zo ziet het getroffen appartementsgebouw Residentie Mosselbank er nu uit.
Bart Boterman Zo ziet het getroffen appartementsgebouw Residentie Mosselbank er nu uit.
De plek in Nieuwpoort waar exact een jaar geleden een torenkraan neerstortte, moet tegen de paasvakantie hersteld zijn. “De site is nog maar sinds enkele weken vrijgegeven. De littekens moeten zo snel mogelijk verdwijnen, zodat we dit achter ons kunnen laten”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

Die littekens in de stad zijn een jaar na de ramp, waarbij de torenkraan tegen een appartementsgebouw omviel, nog steeds goed goed zichtbaar. Bij het ongeval kwam een 74-jarige vrouw uit Marke om het leven en raakten vier andere bewoners gewond. Tientallen mensen werden die avond geëvacueerd. De bovenste verdiepingen van Residentie Mosselbank zijn nog steeds onbewoonbaar en de site was herschapen in oorlogsgebied.

Druk achter steken

De burgemeester hoopt dat het openbaar domein in de Meeuwenlaan en Franslaan, waar de torenkraan op 27 december 2017 ook een tiental auto’s verpulverde, tegen de paasvakantie hersteld is. “Een jaar na het incident zou het openbaar domein al opgelapt moeten zijn, maar de site is nog maar sinds enkele weken vrijgegeven. We zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen. Na de kerstvakantie zouden de werken moeten starten. Ik probeer er wat druk achter te steken”, zegt Geert Vanden Broucke.  De herstelling van het zwaarst getroffen appartementsgebouw, Residentie Mosselbank, zou in 2019 van start gaan, al is een concrete timing nog niet bekend. 

Naar rechtbank?

Onvermijdelijk zijn een moeilijke verzekeringskwestie en een gerechtelijk onderzoek. Volgens procureur Filiep Jodts van het parket van Veurne is dat onderzoek bijna rond. “Er moeten nog enkele laatste verhoren gebeuren. Ik vermoed dat we tegen maart kunnen landen in dit dossier”, aldus de procureur, die verder niet in detail wil treden. In maart volgt dan de beslissing of het dossier wordt doorverwezen naar de rechtbank. 

Verscherpte reglementering

Sinds de ramp met de torenkraan is Nieuwpoort alvast veel alerter geworden als het op torenkranen aan komt. “Als we zien dat een torenkraan niet in de juiste windrichting staat, trommelen we meteen de firma op”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke. “Komt die niet, dan vorderen we zelf een technicus en sturen we rekening door. We hebben onze reglementering rond torenkranen bovendien flink verscherpt en ijveren voor een uitbreiding naar de hele kust op het kustburgemeestersoverleg”, aldus Vanden Broucke.

Deze beelden dateren van februari:

Een 74-jarige bewoonster kwam om bij het ongeval.
Jelle Houwen Een 74-jarige bewoonster kwam om bij het ongeval.
Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews
Florian Van Eenoo photonews11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dikke Van Aarschot

  @ laititia dubois. Ik vind jouw bijdrage super. Maar de mens die zijn eigendom kwijt is of beschadigd die heeft zowiso recht op vergoeding dus kan bv zijn eigen verzekering met de tegenpartij de omvang van dezz berekenen en vergoeden zodat de mens welke geen schuld treft verder kan.en dat ze het juridisch daarna zoveel jaren laten duren als moet

 • Marie Claire Vanhoucke

  Wij zijn in 1978 een volledige nieuwbouw verloren. Volledig ingericht naar onze zin met de meest kwalitatieve materialen, kwijt. 12 jaar procederen en een restwaarde net genoeg om een caravan te kopen. Ze zijn dan verwondert dat een mens instort. Sommigen denken dat het allemaal zo gemakkelijk gaat, de realiteit is wel iets anders.

 • André Van der Poorten

  Van wie is die kraan ? Die is toch volledig verantwoordelijk of vinden de verzekeringen dat de woning te dicht bij die kraan stond ? Je lacht ? Ik heb in mijn loopbaan veel met die mannen te maken gehad en wat die soms uit hun botten slaan.....? Man toch !Hun geliefde uitspraak : Er is geen casueel verband . En geraak maar aan uw centen !

 • Albert De Vries

  De verzekeringssector is een zelfregulerende sector die moet werken volgens hun gedragscode, de "Gedragsregels van de verzekeringsonderneming". Even leek dit te werken maar ondertussen vegen de meeste verzekeraars continu hun voeten aan hun gedragsregels. Dus is het hoog tijd om de gedragsregels te vervangen door sluitende wetgeving

 • Jean Battheu

  Typisch België ! Maar ja met 2880 politiekers zijn wij dus onbestuurbaar geworden. Als je een papierte van de staat nodig hebt is het best er je levenswerk van te maken. En echte schande