Hallucinante video toont vechtpartij tussen schooljongeren in Nieuwpoort, politie zet extra patrouilles in

Een vijftiental jongeren gaat op de vuist in Nieuwpoort.
videostill Een vijftiental jongeren gaat op de vuist in Nieuwpoort.
Op het internet zijn beelden opgedoken van twee hallucinante vechtpartijen in Nieuwpoort. Zo’n vijftien jongeren gaan zwaar met elkaar op de vuist. Er wordt zelfs een broekriem gebruikt als wapen. “Ontoelaatbaar. Nagenoeg alle betrokkenen zijn intussen geïdentificeerd en worden verhoord. We zetten twee extra ploegen in om te patrouilleren in de buurt”, zegt korpschef Nicholas Paelinck van Politiezone Westkust. De partij Vlaams Belang heeft de beelden intussen gebruikt als campagnemateriaal op haar Facebookpagina. 

De vechtpartijen zijn zeer recent, bevestigt de politie. De beelden, onder meer aan de tramhalte Kaai in Nieuwpoort-Stad, spreken voor zich. “We zijn donderdagmorgen op de hoogte gebracht door de vader van een van de betrokkenen. Het gaat om twee rivaliserende jongerengroepen van verschillende scholen in Nieuwpoort, in totaal een vijftiental personen. Van echte bendes kunnen we voorlopig niet spreken. Wel enkele heethoofden en meelopers die een persoonlijke vete uitvechten, een klassiek kat-en-muisspel”, duidt korpschef Nicholas Paelinck. 

Volgens hem gaat het allen om minderjarigen, zowel autochtone jongeren als jongeren met migratieachtergrond. De betrokkenen komen zowel uit Nieuwpoort als uit Oostende en andere kustgemeenten. Ze nemen de tram richting de scholen in Nieuwpoort. Onder meer het Sint-Bernarduscollege wordt genoemd. “Ik kan bevestigen dat er enkele jongeren van onze school opduiken op de beelden. Dat betreuren we. Het merendeel van de betrokkenen loopt echter niet school bij ons”, zegt directeur Rik Vermeersch.

 “We hebben onmiddellijk stappen ondernomen naar onze  leerlingen en hun ouders toe. Dit is onaanvaardbaar. Hoewel de vechtpartijen niet op het grondgebied van de school plaatsvonden, nemen wij hier verantwoordelijkheid in. We zitten maandag samen met de politie en de burgemeester”, voegt de directeur van het Sint-Bernarduscollege toe. De school maakt namelijk momenteel de brug. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) bevestigt het overleg. De andere directies hebben nog niet kunnen reageren.  

Extra patrouilles

Intussen zijn de meesten geïdentificeerd”, zegt korpschef Paelinck nog. “Ze worden verhoord in het kader van wederzijdse slagen en verwondingen. Dat is alvast het gerechtelijk luik. We moeten dit fenomeen in de kiem smoren en gaan kort op de bal spelen. Afgelopen ochtend is meteen beslist om twee extra patrouilles van ons Snelle Responsteam in te zetten in de buurt van de scholen en het openbaar vervoer, naast de normale patrouilles. Daarmee willen we nieuwe vechtpartijen vermijden en tussenkomen indien nodig”, aldus Paelinck. 

Intussen heeft de partij Vlaams Belang de beelden politiek gerecupereerd op de sociale media als campagnemateriaal.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  het wordt hoogtijd dat we de dingen met naam noemen en ook de feiten zien zoals die zijn. Pas dan kan er mogelijks over een oplossing of aanpak gesproken worden. Inderdaad allemaal weer vreemdelingen. Het is wat het is. En de merendeel met mogelijks 2 of meer paspoorten. Makkelijk en handig zoals het uitkomt. Het resultaat van een decennia lange multiculturele sociale profitariaat migratie naar onze land. Zonder ook maar enige vorm van integratie en respect voor onze waarden/normen..

 • Mario Tersago

  De mensen die dit minimaliseren met "vroeger deden wij dit ook of gebeurde dit ook".. Sorry, bij ons niet. Hoedanook, de frequentie en vaak ook de motivatie voor dit geweld is zeer schrijnend. Dat VB dit gebruikt is normaal, één het is hun stijl en ondanks mijn politieke voorkeur totaal niet aanleunt aan die kant, sorry moet je een kat, een kat durven noemen. Links, rechts of eender waar in het politiek spectrum.

 • Conny Van den Bosch

  Je hebt gelijk Husyn, de media zouden ook beter geen berichten over IS meer schrijven, dat gaat immers ook alleen maar om mensen en religie. Best eigenlijk totaal geen nieuws meer, het is beter wanneer het Volk dom gehouden wordt en enkel mag geloven in sprookjes.

 • Mario Roman

  Wat is er gaande met onze jeugd, niks anders dan massale vechtpartijen enz. Misschien zit het in het kraantjeswater

 • jacqueline bax

  Heel normaal...tegenwoordig toch! Zal maar niks zeggen want het zal wel weer goedgepraat worden. Want zij zijn toch oh zo zielig...pfff waar gaat het heen