Grootste gedragen reus van Europa moet verplicht op pensioen

Nieuwpoortse reus Jan Turpijn tijdens de kermis in Woumen
GUS Nieuwpoortse reus Jan Turpijn tijdens de kermis in Woumen
De bekendste reus van Nieuwpoort en omstreken Jan Turpijn gaat na een rijkgevulde loopbaan van 94 jaar op pensioen. Het is steeds moeilijker om 24 volwassenen dragers te vinden om de reus van 10,4 meter hoog en 750 kilo zwaar op te heffen. Europa’s grootste gedragen reus houdt ermee op maar er volgt nog een groot afscheidsfeest op zondag 7 juli.

“De laatste jaren is het voor de Reuzengilde Jan Turpijn Nieuwpoort steeds moeilijker om voldoende sterke dragers te vinden”, reageert gildesecretaris Sanne Ramboer. “Het is telkens een logistieke uitdaging om hun persoonlijke agenda’s te laten rijmen met de vele nationale en internationale verplichtingen van de reus. Het is ook niet voor iedereen weggelegd. De reus weegt 750 kilo. Daarom beslisten we om dé trots van Nieuwpoort met pensioen te laten gaan. De reus weet mensen al bijna een eeuw te verwonderen. Het zou zonde zijn om dat unieke stuk erfgoed stof te laten verzamelen. Daarom zullen we Jan Turpijn wel nog opstellen op talrijke festiviteiten maar dan wel als stilstaande reus. Een eregast zeg maar. Rondwandelen zal hij op zijn gezegende leeftijd niet meer doen.” Het wordt een afscheid met een groot feest. “We hadden het voorrecht om 94 jaar de thuishaven te zien van Europa’s, grootst gedragen reus. Zijn pensioen kunnen we dan ook niet zomaar laten voorbijgaan”, vindt toerismeschepen Ann Gheeraert (CD&V). “Zondag 7 juli organiseren we met de Reuzengilde een reusachtig afscheidsfeest. Wat het precies wordt, zijn we volop aan het voorbereiden maar het zal passend zijn voor een grote Nieuwpoortenaar als Jan Turpijn.”

Al 94 jaar vaste waarde

“De reus is genoemd naar de 15de eeuwse Nieuwpoortse burgemeester Jan Turpijn”, pikt Sanne in. “Zijn eerste uitstap maakte hij in 1926. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Turpijn verbrand na een bombardement. De huidige reus maakte zijn eerste opwachting op 14 juli 1963 tijdens de Optocht van de 101 reuzen in Nieuwpoort-Bad. Op 1 september van datzelfde jaar werd Turpijn op het Marktplein boven de doopvont gehouden. Dat was net op de 800ste verjaardag van Nieuwpoort. Ondertussen is de reuzenfamilie uitgebreid met negen leden. Twintig jaar geleden kreeg onze gilde de stedelijke cultuurprijs want Turpijn en de andere reuzen zijn echte ambassadeurs van Nieuwpoort. In 2015 erkende minister Sven Gatz de Vlaamse reuzencultuur als Immaterieel Cultureel Erfgoed.”

24 volwassenen dragen de reus Jan Turpijn
GUS 24 volwassenen dragen de reus Jan Turpijn8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUT ROSSEY

  Toch wel spijtig. Weer een stukje geschiedenis die er niet meer zal zijn

 • Victor Munster

  Opvullen met helium gas?

 • wim hoornaert

  Tzijn geen mannen meer zoals vroeger.

 • Jean Vandepitte

  Lijkt mij vooral bijzonder onveilig......

 • Anne Jacobs

  Tractor eronder zetten, wieltjes, motor? Waarom op pensioen, hij ziet er nog goed uit.