Gemeenteraad stemt motie
tegen windmolens langs E40,
twee CD&V’ers niet akkoord

De windmolens zouden langs de E40 komen.
GUS De windmolens zouden langs de E40 komen.
Nieuwpoorts burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) is duidelijk: er komen geen windmolens in zijn stad. Om dat duidelijk te maken stelde hij een motie voor die de gemeenteraad meerderheid tegen oppositie goedkeurde. Opvallend was dat CD&V’ers schepen Kris Vandecasteele en Eddy Louwie tegen de motie stemden.

“We zijn er niet voor te vinden dat er tussen Nieuwpoort en de Franse grens 40 windmolens van maximum 200 meter hoog zullen komen”, legde Vanden Broucke aan de gemeenteraad uit. “We willen ons open landschap niet bezoedelen met zo’n mastodonten.” Eerder al liet milieuschepen Kris Vandecasteele (CD&V) weten daarmee niet akkoord te zijn en hij herhaalde zijn standpunt. “In tijden van luid klimaatprotest moeten we open staan voor alternatieve energie. We moeten het onderzoek alle kansen geven. De stad heeft trouwens enkel een adviserende rol, het verleent zelf geen vergunning voor de bouw van windmolens.” Ook raadslid Eddy Louwie (CD&V) was tegen de motie. “We moeten solidair zijn. Het is logisch dat er in het windrijke West-Vlaanderen windmolens komen. Er zullen nog voldoende inspraakmomenten komen dus deze motie is overbodig.” Oppositieraadslid Nicolas Vermote (PRO Nieuwpoort) vatte het toepasselijk samen. “Opvallend hoe CD&V warm en koud tegelijk blaast. Jammer dat het geen éénduidig standpunt kan innemen over zo’n belangrijk thema. Een onderzoek naar windmolens moet zeker mogelijk zijn.” Dat was ook de mening van Matthias Priem (N-VA), die met een eigen motie kwam aandraven. “Nieuwpoort moet over windenergie een visieplan opmaken met daarin alle voorwaarden. Het is belangrijk een maatschappelijk draagvlak te creëren. Dat kan door inwoners te laten participeren in windmolens. De ontwikkelaars zouden bijvoorbeeld een solidariteitsbijdrage kunnen betalen of een bijdrage voor een omgevingsfonds omdat ze grond innemen.” Al die argumenten konden de burgemeester niet overtuigen. “We hebben in Nieuwpoort geen ruimte voor zo’n windmolenproject. Er zouden er vijf komen in onze stad langs de E40, maar die autosnelweg doorkruist onze dorpen Ramskapelle en Sint-Joris.” Oppositiepartij PRO Nieuwpoort, N-VA en Vlaams Belang stemden tegen de motie, net zoals CD&V’ers Kris Vandecasteele en Eddy Louwie. Frans Lefevre (CD&V) onthield zich. De motie werd uiteindelijk met een meerderheid goedgekeurd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.