Fietsroutes, escaperoom en expo rond portretkunstenaar Vigor Boucquet

De initiatiefnemers bij het werk in de OLV kerk in Nieuwpoort-Stad
Communicatie Nieuwpoort De initiatiefnemers bij het werk in de OLV kerk in Nieuwpoort-Stad
Nieuwpoort en Veurne doen mee aan het kunstproject ‘Vlaamse Meesters in Situ’. Ze zetten deze zomer Vigor Boucquet in de kijker die precies vier eeuwen geleden werd geboren in Veurne. 

‘Vlaamse Meesters in Situ’ is een organisatie van het kunst- en erfgoedtijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen. Het wijst tot eind september de weg naar verborgen artistieke parels in de grote Vlaamse kunststeden maar ook in de kleinere stadjes zoals Veurne en Nieuwpoort. Beide steden kozen voor Vigor Boucquet als rode draad. De barokschilder werd in 1619 geboren. In de OLV-kerk in Nieuwpoort-Bad hangt ‘Het oordeel van Cambyses’. Veurne zet ‘Christus wast met zijn bloed de zielen uit het vagevuur vrij’ in de Sint-Walburgakerk. In Wulveringem kan je ‘Jezus te gast bij Simon met Maria-Magdalena’ bewonderen van Boucquets tijdgenoot Jan van Reyn.

Stickers verzamelen

Je kan die werken niet alleen passief bewonderen maar er is ook een activiteitenprogramma uitgewerkt. Zo kan je bij de toeristische diensten een Pelgrimsboek van de Vlaamse Meesters in Situ kopen. De stickers om daarin te kleven kan je verzamelen door de verschillende sites te bezoeken. Daarnaast is de catalogus ‘Overmeesterd’ beschikbaar. Tussen Nieuwpoort en Veurne zijn twee fietsroutes van 44 en 77 kilometer uitgestippeld. Kunstenaarsgroep Het Zonnepalet heeft nog een aparte stadswandeling uitgetekend in Veurne waarbij het de Vlaamse meesters in detail toelicht.

Ook leuk is de escaperoom die tijdelijk is ingericht in het stad- en landshuis in Veurne. In een half uur tijd moet je zien te ontsnappen uit het schildersatelier van Boucquet. Deelnameprijs is vijf euro per speler. Nieuwpoort koppelt er zijn culturele project ‘Zomer vol kunst’ aan. Liefst tien verschillende expo’s staan in de zomervakantie op het programma. Zaterdag 20 juli is het uitkijken naar de kunstmarkt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.