Extra patrouilles na inbrakenplaag

WEER DRIE BEDRIJVEN SLACHTOFFER VAN DRIESTE INBREKERS

JVK
De ruime regio rond Veurne wordt nu al twee weken geteisterd door een reeks inbraken in bedrijven. Woensdagnacht werd op identieke wijze ingebroken in drie bedrijven in Veurne en Nieuwpoort. "We trekken onze patrouilles op", klinkt het bij politie Spoorkin.

De handelswijze van de inbrekers in Veurne en Nieuwpoort woensdagnacht was vrij gelijkaardig. Zowel in tuincentrum De Coninck in Veurne, als bij Polydesign en grondwerken Blomme in Nieuwpoort werd een raam ingegooid met een zware steen. Dat was ook het geval twee weken geleden bij elektrozaak Bruneel en in de E-Markt in de Sint-Idesbaldusstraat. Vorige week nog werden vijf zware inbraken gepleegd in het nieuwe industrieterrein Slableed. De dieven gebruiken toen fors geweld en stalen heel wat bouwmaterialen bij Stibouw en bouwfirma Kristof De Poorter. Ook het uitvaartcentrum Kesteloot, interieurzaak Vander Meeren en Morliterm deelden in de klappen. Bij die laatste werd zelfs een bestelwagen gestolen.

JVK

Extra beveiliging

Alle getroffen zaakvoerders spreken intussen over extra beveiliging. Zo ook Peter De Coninck van het gelijknamige tuincentrum in Veurne waar de eerste inbraak werd vastgesteld. "Iemand die de zaak duidelijk niet kent, probeerde meerdere keren met een betonblok de glazen voordeur te doen breken", zegt hij. "Na enkele inslagen barstte het glas wel, maar breken deed het niet. Bovendien schoot mijn hond Zita wakker en begon die te blaffen. Toen ik ging kijken en met mijn voeten in het glas stond, wist ik al hoe laat het was. De politie vond de dief niet meer. Die kan hier ook alle kanten uit: over de weide, de snelweg ligt hiernaast, andere wegen zijn ook mogelijk. In ieder geval hangen hier camera's, maar die hebben jammer genoeg niks gefilmd. Ik wil zeker extra beveiliging aanbrengen", besluit Peter De Coninck. Gelijkaardig verhaal bij speciaalzaak Polydesign in de Toevluchtweg in Nieuwpoort. "Met een steen sloegen ze hier het raam aan diggelen", zeggen zaakvoerders Alain en Emely. "Ons alarm was jammer genoeg uitgeschakeld wegens werken aan de oprit. Maar er komen nu zeker camera's. De buit bedraagt enkele honderden euro's uit de kassa, die ze met een schaar open prutsten." Ook grondfirma Blomme kreeg dieven over de vloer. "Ook bij ons gebruikten ze een steen om een ruit in te gooien. Ze drongen het kantoor binnen, doorzochten alles, maar stalen niks. Maar nu zullen we hier zeker camera's hangen", zegt zaakvoerder Xavier Blomme.

JVK

Extra patrouilles

Geert Verslype van de politie Spoorkin zegt dat de politie nadenkt over maatregelen. "Of er een plaag is, weten we niet, maar er lijkt wel een verhoging van het aantal inbraken te zijn", zegt hij. "We stellen ook vast dat de inbraken bij bedrijven plaatsvinden, of op een nieuw, niet optimaal beveiligd bedrijventerrein. We beraden ons over maatregelen. Zo zullen we extra patrouilles de weg op sturen die de firma's extra in het oog houden. En we bekijken ook of we de ANPR-camera's kunnen inzetten aan de nieuwe bedrijventerreinen. De gestolen bestelwagen werd intussen teruggevonden in Beersel, maar het is niet duidelijk wat dat ons kan opleveren. Sowieso draait het labo overuren om alle sporen te onderzoeken. Tot slot roepen we ook nog de hulp in van de bewoners: zie je iets verdacht, meld het zeker. Daarom lieten we ook een wielklem plaatsen op een verdachte auto aan het tuincentrum. De nummerplaat bleek geschrapt en er ligt een matras in de wagen. Daar willen we eerst duidelijkheid over", besluit Verslype.