Duizenden euro's weg bij De Lanterfanter

ZAAKVOERSTER RESTAURANT PLAATST BEWAKINGSBEELDEN ONLINE

Restaurant De Lanterfanter kreeg maandagnacht een inbreker over de vloer.
Boterman Restaurant De Lanterfanter kreeg maandagnacht een inbreker over de vloer.
Een inbreker is maandagnacht aan de haal gegaan met enkele duizenden euro's bij restaurant De Lanterfanter in Ramskapelle bij Nieuwpoort. "De dief was liefst drie kwartier binnen en wist precies waar hij moest zijn", vertelt zaakvoerster Martine Penne (48). "Mijn echtgenoot en ik zijn dinsdag op reis vertrokken. Spijtig om onze vakantie zo te moeten inzetten."

Restaurant De Lanterfanter op de hoek van de Ramskapellestraat en de Molenstraat was maandag uitzonderlijk geopend op de wekelijkse sluitingsdag omdat het 1 mei was. "En de dief nam de dagomzet en de enveloppen met de lonen van de werknemers mee", zegt zaakvoerster Martine. Het was rond 2 uur 's nachts toen de dief binnenbrak. Een camera registreerde alles.


"Hij is hoogstwaarschijnlijk over twee tuinomheiningen gekropen en daarna via een bijgebouwtje, waar we het leeggoed zetten, naar binnengegaan. Op camerabeelden is te zien hoe hij op zijn gemak naar de bureaus gaat, zich op mijn stoel zet en rustig de schuif met enveloppen opent. Vervolgens begaf hij zich naar de kassa. Hij is tot drie kwartier binnen geweest. Het is precies alsof hij al in de zaak op verkenning is geweest. Ik herken hem niet, maar hier komen veel mensen", vertelt Martine. Een precies bedrag wil ze op de buit niet plakken, maar ze bevestigt dat het om enkele duizenden euro's gaat.

De zaakvoerster plaatste beelden van de bewakingscamera waarop de inbreker te zien is online.
Boterman De zaakvoerster plaatste beelden van de bewakingscamera waarop de inbreker te zien is online.

Moeder

Ze kon via haar iPhone de bewakingsbeelden opvragen. Ze is namelijk samen met haar echtgenoot Klaas Maerten (49) op reis in Spanje en vertrok dinsdag vroeg in de morgen. "Het was mijn moeder, die boven de zaak woont, die de diefstal vaststelde. Het was het eerste wat we vernamen toen we landden op de luchthaven. We hadden ons verlof enigszins anders willen inzetten", gaat Martine verder.


De politie kreeg intussen de camerabeelden ter beschikking en ook het labo kwam voor een sporenonderzoek. De politie bevestigt eveneens dat er nog een fiets werd gestolen rond hetzelfde tijdstip in de Diksmuidseweg en dat wellicht dezelfde dader verantwoordelijk is.


Martine plaatste ook al een bewakingsbeeld online in de hoop dat iemand de dief herkent. Het beeld werd al honderden keren gedeeld.

Schending privacy

Volgens de privacycommissie kan het publiceren van bewakingsbeelden, waarop de dader(s) herkenbaar te zien zijn, tot een veroordeling leiden indien de dader klacht indient voor schending van de privacy.


"Maar dat deert me niet. Die man schond mijn privacy eveneens door in mijn zaak in te breken en in mijn bureau te snuisteren. Ik hoop dat hij snel gevat zal worden, met of zonder hulp van de beelden en sociale media. Toch zullen we de inbraak niet te veel aan ons hart laten komen. We nemen slechts een week verlof per jaar en moeten ervan genieten."