CD&V nog steeds stevig in het zadel

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN NIEUWPOORT

De kans is reëel dat de huidige CD&V-meerderheid standhoudt. Al decennialang bepaalt die partij het beleid. Er komen vier andere partijen op. Het is vooral uitkijken naar wat PRO en N-VA zullen doen.

Het was een donkere legislatuur voor het Nieuwpoortse stadsbestuur. Roland Crabbe (CD&V), sinds 1995 burgemeester, overleed in 2016. Het jaar daarna liet partijgenote en schepen Els Filliaert-Vanlandschoot het leven na een ongelijke strijd tegen MS. Geert Vanden Broucke verving Crabbe als burgemeester en Greet Ardies-Vyncke kwam in de plaats van Els. Greet komt trouwens niet meer op voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag.


Huidig burgemeester Geert Vanden Broucke legde meer het accent op communicatie, zoals bij de vernieuwing van de binnenstad. Ook toen de val van een torenkraan eind vorig jaar een appartement verwoestte en een dode eiste, maakte hij er een erezaak van om daarover open te informeren. Ook zijn aandacht voor erfgoed was opvallend. Zo legde hij de appartementsbouw in de historische stadskern aan banden, tot ongenoegen van de oppositie, die de maatregel te verregaand vond.


Cultuur is ook een stokpaardje van de burgemeester. Hij doopte het plein met het kunstwerk 'Searching for Utopia' van Jan Fabre om tot het Fabreplein. De oppositie was niet mals. In de laatste gemeenteraad vroeg sp.a wat het stadsbestuur zou doen als Fabre schuldig blijkt aan grensoverschrijdend gedrag. N-VA onderlijnde dat een plein niet mag genoemd worden naar een nog levend persoon. Maar de burgemeester hield voet bij stuk.

Uitdagers

CD&V heeft nu een absolute meerderheid met vijftien zetels. De zes oppositiezetels zijn netjes verdeeld over sp.a en N-VA. De socialisten stappen naar de kiezer met de open stadslijst PRO, getrokken door OCMW-raadslid Nicolas Vermote. Gemeenteraadslid Matthias Priem trekt de N-VA-lijst. Vlaams Belang, die in 2012 niet opkwam, heeft nu een lijst met veertien kandidaten ingediend. Opmerkelijk is dat Open Vld bij de vorige gemeenteraadsverkiezing nog een volledige lijst indiende en nu slechts één kandidaat naar voor draagt, namelijk Herman Lenaers. (GUS)