Baby overleden na "ongeluk tijdens het verschonen"

B.D. (23) IN CEL VOOR DOODSLAG ZES WEKEN OUDE ZUIGELING

De 23-jarige B.D. zit in de cel op verdenking van doodslag op baby R.
Jelle Houwen De 23-jarige B.D. zit in de cel op verdenking van doodslag op baby R.
Een 23-jarige man uit Nieuwpoort moet een maand langer in de cel blijven op verdenking van doodslag op een 6 weken oude baby. B.D. zou het kind hevig dooreen hebben geschud bij het verschonen op nieuwjaarsdag. Baby R. overleed 3 dagen later. "Ik ben hier kapot van. Het was een enorm spijtig ongeluk", houdt B.D. zijn onschuld vol.

De raadkamer van Veurne besliste gisterenochtend om B.D. minstens een maand langer in de cel te houden. Er volgt nog extra onderzoek en een autopsie op het lichaampje van de baby. Er zijn evenwel vermoedens dat het meisje door toedoen van geweld, heftig schudden met shakenbabysyndroom tot gevolg, om het leven kwam.

Baby R., zes weken oud, werd met inwendige letsels naar het ziekenhuis gebracht.
Jelle Houwen Baby R., zes weken oud, werd met inwendige letsels naar het ziekenhuis gebracht.

Onoplettendheid

Op nieuwjaarsdag was de man, die niet de biologische vader is van het kind maar het wel erkende, samen met zijn vriendin met wie hij 5 maanden samen is, op bezoek bij zijn ouders in Adinkerke. In de namiddag liep het kind levensgevaarlijke verwondingen op. Volgens de man gebeurde dat bij het verschonen van de baby in de zetel. Tijdens een moment van onoplettendheid zou de baby op de grond zijn gevallen. Zijn ouders en moeder S. van het kind waren daar niet bij, zij lag boven te slapen. Omdat de baby amper nog reageerde ging iedereen naar het ziekenhuis. Daar werd vastgesteld dat het kind kritiek was.

Letsels

De vader gaf toen een vreemde verklaring. "Ze heeft te veel fysiologisch water gedronken en reageert daarom zo raar', zei hij. De artsen in het ziekenhuis, eerst in Veurne en later in het gespecialiseerd ziekenhuis van Gent, geloofden er niks van. Daar bleek dat het kind verschillende inwendige letsels had die niet overeenkomen met een gewone val. Het parket werd op de hoogte gebracht en woensdag werden zowel de moeder als de 23-jarige man opgepakt. B.D. legde bekentenissen af, maar doet alles af als een ongeluk. Moeder S. werd daarop vrijgelaten.


De vader werd in de gevangenis opgesloten en zit er in afzondering: hij mag van niemand bezoek ontvangen. De man werd woensdag aangehouden voor poging tot doodslag, maar dat veranderde naar doodslag toen het meisje stierf. De 23-jarige man werd daarvan via zijn advocaat op de hoogte gebracht. "Bij het horen van dat nieuws is hij compleet ingestort", zegt advocaat Jorn Verminck. "Hij had altijd gehoopt dat het kind het zou redden. Wij zijn ervan overtuigd dat van opzettelijkheid is hier geen sprake. De man is kapot van verdriet en door zijn toestand was het niet mogelijk om aanwezig te zijn op de zitting van de raadkamer. Wij zijn er echt van overtuigd dat alles een erg dramatisch ongeluk was en dat dit uit het onderzoek ook zal blijken. Dat hij eerst loog over zijn verklaring met het fysiologisch water is omdat hij zich erg schaamde over haar val." De man blijft nu in de cel, maar hij mocht gisteren in alle discretie wel nog een laatste groet brengen aan de baby. Zijn vriendin S. zou de man, die al een dochter van 5 heeft, voorlopig blijven steunen.