"Workshops zijn weggesmeten geld"

VISFILEERDERS TREKKEN PLANNEN JOKE SCHAUVLIEGE IN TWIJFEL

Wesley Petit werkte eerst in de bouw.
PVBN Wesley Petit werkte eerst in de bouw.
"Workshops organiseren om te leren hoe je vis fileert? Dat is weggesmeten geld", vindt Serge Moetwil (49) van de Nieuwpoortse Vistrap. Ook zijn collega-visfileerders hebben twijfels over de plannen van Vlaams minister van Visserij Joke Schauvliege (CD&V) om de consument vertrouwd te maken met vis. "Vis fileren is een vak dat je pas kan als je het dagelijks doet."

In de Vistrap in Nieuwpoort zijn nu nog vier visfileerders aan de slag. Serge Moetwil komt uit de bankwereld en rolde in de vissector toen hij een overname-aanbod kreeg van Vishandel Messiaen. Dat bedrijf doopte hij later om tot Newport Fish Express. Tegenwoordig heet het de Nieuwpoortse Vistrap. Vis fileren is een specialiteit van het team van Moetwil. In een gloednieuw bedrijfsgebouw in de Ambachtstraat in Nieuwpoort fileren ze vis voor de ogen van de klanten. "Elke dag van 10 tot 13 uur is iedereen welkom. Op een groot scherm zien de klanten wat het aanbod is. Zodra ze gekozen hebben, fileren onze medewerkers de gewenste vis. Verser kan dus niet. Onze klanten genieten ervan als hun vis voor hun neus wordt gefileerd. Het zorgt voor een ambiance."

Quentin Moetwil is nog niet lang fileerder.
PVBN Quentin Moetwil is nog niet lang fileerder.

55.000 euro

Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), Europa en de provincie West-Vlaanderen trekken samen dik 55.000 euro uit voor workshops vis fileren. "Ik merk dat onze klanten weinig interesse hebben om hun vis zelf te fileren", vervolgt Serge. "Het belangrijkste voor hen is dat het verse vis is zonder graten. Een paar jaar geleden had je nog een visfileerschool in Oostende, maar in zo'n initiatief geloof ik niet echt. Ze leerden daar te weinig vissoorten fileren. Je leert het vak pas echt op de werkvloer. In plaats van een subsidie te geven voor een workshop zouden ze de ondernemers beter ondersteunen zodat er meer ruimte komt om kennis over te brengen. Veel belangrijker dan zelf een vis fileren is dat de klant de mogelijkheden van de vis ontdekt. Daarom zullen we dit najaar zelf met workshops starten. Een garnaalkroket of een visfumet klaarmaken, dat wil de klant doen."

Guy Lambrecht kan fileren in 10 seconden.
PVBN Guy Lambrecht kan fileren in 10 seconden.

Jaren oefenen

De primus bij de Nieuwpoortse Vistrap is Guy Lambrecht (49) uit Westende. In tien seconden kan hij een tongschar fileren. Hij heeft al veel medewerkers de finesses van het fileren geleerd. "Alles begint met een scherp mes en de kennis van de anatomie van de vis. Als je weet waar de graat zit, ben je al een flink eind op weg. Er zijn verschillende technieken afhankelijk van de vissoort. Het duurt jaren voor je het fileren echt onder de knie hebt. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik een vis van zijn graten kan ontdoen zonder verlies. Ik ben dan ook al 23 jaar actief in het vak. De gemakkelijkste soorten om te fileren zijn de tongschar, pladijs en tarbot. De magere vissen zijn dan weer de moeilijkste." Daarmee is Quentin Moetwil (22) uit Diksmuide niet akkoord. "Ik vind een tong net moeilijk om te fileren. Jaren heb ik in de horeca gewerkt. Na een slagersopleiding ging ik in die sector verder, maar vorig jaar besloot ik in het bedrijf van mijn pa te werken. De gladheid van de vis vind ik het moeilijkste. Wilde zeebaars en rode poon fileer ik het liefste."


Wesley Petit (38) uit Lombardsijde moest de bouwsector door een allergie noodgedwongen vaarwel zeggen. In de visbranche vond hij een nieuwe uitdaging. "Ik had het fileren snel beet, maar moet wel bekennen dat het een echt vak is dat je pas kan als je het dagelijks doet."


Jurgen Hufkens (33) uit Nieuwpoort tot slot genoot een opleiding aan de vroegere visfileerschool in Oostende. "Ik heb daar wel zaken opgestoken, maar eens op de werkvloer merkte ik dat het veel makkelijker kan. We leerden op school alleen maar met de meest courante soorten werken. Nu weet ik wel hoe je perfect fileert. Eerst de vis goed bekijken, dan een scherp mes nemen en rustig beginnen snijden. De meeste mensen vinden ons beroep maar vies, vuil en lastig maar voor mij is het een gevarieerd werk."

Jurgen Hufkens zat in de visfileerschool.
PVBN Jurgen Hufkens zat in de visfileerschool.
Het fileren van een Griet - detailfoto 3
PVBN Het fileren van een Griet - detailfoto 3
Het team van de Nieuwpoortste Vistrap VLNR: Guy, Jürgen, Quentin, Denny, Wesley en Serge.
PVBN Het team van de Nieuwpoortste Vistrap VLNR: Guy, Jürgen, Quentin, Denny, Wesley en Serge.