"Wist niet dat het om illegale wapens ging"

UITBATER DE LANTERFANTER RISKEERT 18 MAANDEN IN ZAAK WAPENHANDEL

Restaurant De Lanterfanter in Ramskapelle.
Foto Benny Proot Restaurant De Lanterfanter in Ramskapelle.
De zaakvoerder van restaurant en B&B De Lanterfanter in Ramskapelle bij Nieuwpoort riskeert 18 maanden cel voor zijn aandeel in een zaak van internationale wapenhandel. Klaas M. (50) ontkent en gaat voor de vrijspraak.

Het onderzoek startte begin juli vorig jaar toen de Britse inlichtingendienst informatie doorgaf aan de Belgische politie in verband met wapensmokkel. Patrick R. (33), deel van een internationale bende, zou naar ons land afzakken. Patrick R. maakte een tussenstop in De Lanterfanter, zo traceerden de speurders. Zaakvoerder Klaas M. bracht de Engelsman in contact met Tom V. (49) uit Borsbeek en gaf dat openlijk toe op het proces gisteren.


"Patrick R. kwam al jaren dineren en logeren in de Lanterfanter. Mijn cliënt kende hem. Tijdens een bepaald bezoek vertelde Patrick dat zijn gezin in gevaar was. Hij vroeg of Klaas iemand kende die hem een wapen kon verkopen om zijn gezin te beschermen", pleitte Kristiaan Vandenbussche. "Klaas M. en Tom V. kenden elkaar van vroeger, toen ze buren waren op een vakantiepark op reis in Spanje. Ze hielden contact en Klaas wist toevallig dat hij contacten had in het wapenwereldje. Klaas wist niet dat het om meerdere en bovendien om illegale wapens ging", ging Vandenbussche verder.


De procureur vond dat Klaas M. een noodzakelijke schakel was in de wapensmokkel met meer op zijn kerfstok. "Klaas M. kreeg van Tom V. een mailadres met bijhorend wachtwoord. Hij gaf dat door aan Patrick R., die inlogde en via 'concepten' kon lezen wat er van wapens ter beschikking was. Dan weet je dat het louche zaken zijn", aldus de procureur. Al gaf Klaas M. naar eigen zeggen gewoon de telefoon door zodat Tom V. en Patrick R. rechtsreeks kon praten.

15.000 euro

Na het etentje in De Lanterfanter reed de Engelsman door richting Antwerpen. Hij had er afgesproken met Tom V. en diens broer Sammy V (41) uit Ranst. Die laatste had iets geregeld met beroepscrimineel Paul W. (57) alias 'Den Boemerang' uit Poederlee. Die gaf de verkoop toe en zei dat het om tien vuurwapens voor ongeveer 15.000 euro ging. "Ik had die nog liggen van vroeger en wou ze kwijt", klonk het. Het ging onder meer om alarmpistolen van Zoraki die werden omgebouwd tot echte vuurwapens en pistolen van pistolen Smith & Wesson die na vernietiging opnieuw werden klaargemaakt. Volgens het parket werden die afgeleverd door Lucas D. (69) uit Lier, een meervoudig veroordeeld illegaal wapenhandelaar. De man werd ook gezien op camera bij 'Den Boemerang'. Beiden ontkennen ze.

Na de deal, op 18 juli, reed Patrick V. opnieuw naar De Lanterfanter om er te logeren. Op dat moment hielden speciale eenheden een inval en werden de 10 handwapens ontdekt in een verborgen ruimte van de bestelwagen, samen met geluidsdempers en munitie. Klaas M. en Patrick R. werden opgepakt en er volgden huiszoekingen en arrestaties bij de andere beklaagden. Het openbaar ministerie vordert 18 maanden cel voor de uitbater van De Lanterfanter, 4 jaar voor Engelsman Patrick R., 3 jaar voor de broers V., 6 jaar voor 'Den Boemerang' en 5 jaar voor Lucas D. Vonnis op 23 oktober.