‘Schrik van de kusthoreca’ blijft maar toeslaan ondanks 15 maanden cel: pas ten vroegste midden mei achter tralies

Tafelschuimster Nadine W.
Mathias Mariën Tafelschuimster Nadine W.
De inmiddels beruchte tafelschuimster Nadine W. (48), alias de ‘schrik van de kusthoreca’, blijft - ondanks een vonnis van 15 maanden cel - toeslaan aan de Belgische kust. De politie werd donderdagnamiddag opgeroepen voor afzetterij in een zaak in Nieuwpoort-Bad. De voorbije dagen sloeg ze ook toe in Middelkerke, Oostende en Bredene. Maar wat belet het gerecht om haar straf te laten uitvoeren na tientallen feiten?

Het was donderdagnamiddag opnieuw van dat. Eerst rijkelijk eten en drinken, maar bij het krijgen van de rekening doodleuk zeggen dat ze de rekening niet kan betalen. De uitbater uit Nieuwpoort-Bad belde de politie, net zoals tientallen collega’s hem dat voordeden. De opgeroepen patrouille kon enkel de vaststellingen doen en moesten de vrouw opnieuw laten gaan. Nochtans werd Nadine W. op 15 maart veroordeeld tot 15 maanden cel voor 28 feiten van afzetterij. Ze betaalde ook enkele taxichauffeurs niet.

Ten vroegste midden mei in cel

Onmiddellijk aanhouden na de uitspraak van de rechter kon niet, want daarvoor moet een uitgesproken celstraf minstens 3 jaar bedragen. Volgens het parket van Brugge kan de straf pas ten vroegste midden mei uitgevoerd worden. “De vrouw heeft geen gekende woonplaats. Tijdens nieuwe feiten midden april werden de vijf vonnissen van de rechtbank van Brugge aan de betrokkene overhandigd. De wettelijke termijn om beroep aan te tekenen, bedraagt een maand. Als er geen beroep komt, kan het vonnis dus na een maand - in dit geval in het midden van de maand mei - in werking treden”, reageert het parket van Brugge. 

Handigheidje 

Het lijkt erop dat de wetgeving telkens in het voordeel van de tafelschuimster uitdraait. De vrouw in voorhechtenis plaatsen, was namelijk evenmin mogelijk. De maximumstraf voor tafelschuimerij bedraagt 3 maanden cel, terwijl dat voor een voorhechtenis minstens 1 jaar cel moet zijn. De rechter kon haar weliswaar toch tot 15 maanden cel veroordelen, omdat het Openbaar Ministerie de zaak met een handigheidje in vijf verschillende dossiers voor de rechtbank bracht, met vijf vonnissen van drie maanden cel als resultaat. Maar tot midden mei blijft de kans dus groot dat de vrouw opnieuw toeslaat. Vanaf dan zal ze wellicht geseind staan en opgepakt worden bij nieuwe feiten, waarna ze naar de gevangenis kan.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeanne Thieren

  Weten de horeca uitbaters nu nog niet dat er zo iemand rondloopt die niet betaald ! Er wordt in de media veel over gesproken !

 • Armand Wuyts

  Na geseind te zijn,en aangehouden word,zal ze een tijd gratis kunnen eten!

 • Robert DE REU

  De Dame in kwestie is nog van de domste niet, maar laat ons eerlijk zijn er zijn ergere gevallen van criminaliteit, en van mensen dan met de witte boorden die in hun leven nooit de binnenkant van een cel zullen zien.

 • Geert Theunynck

  De schrik van de horeca... Ik dacht dat dat de fiscus was...

 • Bourgeois Daisy

  Honger? Als je ziet dat ze soms sterke drank nuttigt gaat het niet om honger. Mocht ze eens gevraagd hebben in één van de vele zaken (tot ver weg van de kust) om werk... Ze had al lang geen honger meer...