"Moet wel brandstichting zijn"

Eigenaar afgebrande stacaravan vermoedt kwaad opzet

Gisterenochtend, camping Polderpark in Nieuwpoort. Twee stacaravans zijn volledig verwoest, drie andere hebben heel wat schade opgelopen door de hitte.
Bart Boterman Gisterenochtend, camping Polderpark in Nieuwpoort. Twee stacaravans zijn volledig verwoest, drie andere hebben heel wat schade opgelopen door de hitte.
Op camping Polderpark in de Kinderlaan in Nieuwpoort zijn woensdagnacht twee stacaravans volledig uitgebrand. "Het moet wel brandstichting zijn, want zowel mijn buurman als ikzelf hadden na de zomer de elektriciteit en het gas afgesloten", zegt Ronald Declercq (56) uit Lauwe. "Een kortsluiting is onmogelijk."

Campingbewoners belden woensdagnacht rond 1.45 uur de hulpdiensten toen ze een reeks luide knallen hoorden en achteraan de camping plots een vlammenzee zagen. Toen de brandweer van Nieuwpoort en Oostduinkerke en de politie Westkust arriveerden, stonden twee stacaravans in lichterlaaie. De caravans waren moeilijk bereikbaar, dus de brandweer had heel wat moeite om het vuur te bestrijden. Er waren extra brandslangen nodig en er kwam ook nog een extra tankwagen aan te pas. Er kwam ook een ambulance ter plaatse, maar niemand raakte gewond. Uiteindelijk kon de brandweer voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere stacaravans. Drie andere caravans vlak bij de vlammen liepen wel schade op door de hitte.

De brandweer gaat het vuur te lijf.
Bart Boterman De brandweer gaat het vuur te lijf.

Deskundige

Het parket stelde een deskundige aan om de oorzaak te achterhalen, maar zijn bevindingen zijn nog niet bekend. "Net zoals mijn buurman uit Doornik had ik de gas- en elektriciteitsvoorziening afgesloten na de zomer. We zijn hier allebei al een tijdje niet meer geweest. Een kortsluiting of een gaslek zijn onmogelijk. En vuur ontstaat niet zomaar", zegt Ronald Declercq uit Lauwe. Toen hij gisterenmorgen het nieuws had vernomen, reed hij meteen vanuit Lauwe naar Nieuwpoort om de schade op te meten. Op dat moment was de politie ter plaatse bezig met een onderzoek.


Ronald kocht zijn stacaravan op camping Polderpark in Nieuwpoort drie jaar geleden. Hij renoveerde de caravan volledig. "Maar er blijft niets meer van over. In totaal heb ik er zo'n 16.000 euro in gestopt. Of de verzekering nu zal tussenkomen, is nog maar de vraag. Ik heb niet elke factuur gespaard", aldus Ronald. "Mijn vrouw en ik trekken in de zomer elk weekend naar onze caravan, om van de kust te genieten. Drie vrienden van me hebben een stacaravan in hetzelfde steegje. We kwamen vaak op hetzelfde moment. Ik weet niet of we nog een nieuwe caravan zullen kopen. Dit is echt zuur", aldus Ronald.

De caravan van Ronald is volledig verwoest.
Bart Boterman De caravan van Ronald is volledig verwoest.