"Ik kreeg dertien medailles voor mijn inzet in WOII"

PIETER COUSSAERT MAAKTE 71 JAAR GELEDEN LANDING IN NORMANDIË MEE

Pieter Coussaert (links) werd naar aanleiding van de 60ste herdenking van de landing in Normandië gedecoreerd.
PVBN Pieter Coussaert (links) werd naar aanleiding van de 60ste herdenking van de landing in Normandië gedecoreerd.
Pieter Coussaert (94) uit Nieuwpoort maakte dag op dag 71 jaar geleden de landing in Normandië mee. De visser was als vrijwilliger aan de slag bij de Britse Marine. Hij denkt nog vaak terug aan hét keerpunt in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens WOII namen de Engelsen het vissersschip waarop Pieter Coussaert (94) als matroos werkte in beslag om het in te zetten als patrouilleschip. Voor Pieter, die zelf geen woord Engels sprak, brak een periode van onzekerheid aan. "Ik moest, samen met heel wat andere Belgische vissers, noodgedwongen dienst doen bij de Britse marine. Gelukkig praatten een paar collega's Engels, zodat ik de taal begon te begrijpen. Het grootste deel van mijn tijd bij de marine bracht ik als kanonnier door op het schip HMS Buttercup (boterbloem, red.). Dat maakte deel uit van de flower-class. Alle schepen werden vernoemd naar een bloem. Onze taak was koopvaardijschepen begeleiden. Verschillende keren voeren we de Atlantische Oceaan over naar de Verenigde Staten. Ik sliep in een hangmat en wiegde mee met de golven op zee. Zo werd ik niet ziek. Elke reis verloren we wel schepen, maar gelukkig bleven we zelf buiten schot."

Pieter was kanonnier aan boord van de Buttercup.
PVBN Pieter was kanonnier aan boord van de Buttercup.

Patrouilleren voor kust

"De avond voor de bekende landing in Normandië (op 6 juni 1944, red.) vertrokken we. We patrouilleerden voor de kust van Normandië en zochten naar duikboten in de Britse sector. In de verte weerklonken schoten, maar aan boord bleef het relatief rustig. Tot 1 augustus bleven we de kust in het oog houden en daarna keerden we terug naar Engeland. Nog een paar keer voeren we af naar St Johns in het noordoosten van Canada. In december schonk de Royal Navy de Buttercup aan Noorwegen."


Pieter is al 72 jaar getrouwd met Martha Lambrecht (91). Zij vluchtte van Nieuwpoort naar Engeland en daar trouwden ze in april 1943. "We moesten wel", lacht Pieter. "Martha was zwanger. Ik kreeg vier dagen verlof voor mijn huwelijk, maar moest wel zeventien uur met de trein reizen om bij mijn geliefde te zijn. Twee nachten hebben we bij elkaar kunnen slapen en daarna riep de plicht. Ik herinner me nog dat er konijn op het menu stond. Onze zoon René is in datzelfde jaar geboren, maar daar was ik niet bij. Mannen kregen toen geen verlof wanneer hun vrouw beviel. Bij de geboorte van mijn dochter Odette duurde het zelfs drie maanden voor ik haar voor het eerst zag. We kregen uiteindelijk zes kinderen, van wie er één als visser het leven liet op zee begin dit jaar (Maurice Coussaert overleed toen vissersschip de 'Morgenster' verging, red.). We hebben ook zeven kleinkinderen.


Na de oorlog vestigden we ons in Nieuwpoort. Ik kreeg dertien medailles voor mijn inzet in de oorlog. Die oorlog had nooit mogen gebeuren. Zoveel doden hadden nooit mogen vallen."

PVBN

Herdenkingsplechtigheid

"Zestig jaar na de landing trok ik voor het eerst terug naar Normandië voor een viering. Vorig jaar nam ik deel aan een herdenkingsplechtigheid in Brussel. 6 juni is voor mij echter een dag zoals een ander. Ik was vijftien jaar toen ik als visser begon te werken. Acht keer ben ik naar IJsland geweest en na 1945 kon ik aan de slag in het loodswezen, eerst in Oostende en later in Nieuwpoort."


Op tafel liggen oude foto's die herinneren aan het zware leven van Pieter, maar na ons gesprek verdwijnen die beelden terug in de enveloppe. Het is een periode waarover hij wel nog praat, maar liever niet te veel.

Pieter Coussaert.
PVBN Pieter Coussaert.
H.M.S. Buttercup & H.M.S. Godetia in Trinidad in Juni 1942.
PVBN H.M.S. Buttercup & H.M.S. Godetia in Trinidad in Juni 1942.
Coussaert en Viane samen aan boord van de Buttercup.
PVBN Coussaert en Viane samen aan boord van de Buttercup.
De eerste groep Belgen bij de Engelse Marine.
PVBN De eerste groep Belgen bij de Engelse Marine.