"Haar laatste wens: geef aan goed doel"

EERSTE SCHEPEN ELS FILLIAERT-VANLANDSCHOOT (48) OVERLEDEN AAN MS

Els Filliaert-Vanlandschoot.
Repro Paul Bruneel Els Filliaert-Vanlandschoot.
Zeven jaar lang vocht ze tegen multiple sclerose. Vrijdag overleed de Nieuwpoortse eerste schepen Els Filliaert-Vanlandschoot op 48-jarige leeftijd. "Haar laatste wens: geef tijdens de begrafenis geld aan een goed doel van haar keuze", zegt Els' echtgenoot Luc Filliaert.

Els Filliaert-Vanlandschoot was de trotse mama van twee dochters: Sigried (23) en Isolde (20). De jongedames namen vrijdag samen met hun vader Luc Filliaert (54) afscheid van hun moeder, nadat ze op 22 april nog samen het gouden huwelijksjubileum van Els' ouders gevierd hadden. In 2010 werd bij Els multiple sclerose (MS) vastgesteld: een chronische ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast. "De ziekte heeft zich eigenlijk nooit gestabiliseerd", vertelt Luc, leerkracht in Nieuwpoort. "Mijn echtgenote onderging verscheidene behandelingen, maar telkens belandde ze opnieuw in een progressief stadium van de ziekte." Desondanks stond Els als een zonnetje in het leven. "Ze was een erg veerkrachtige vrouw die haar ziekte met heel veel daadkracht en moed heeft gedragen. Als er mensen over de vloer kwamen om Els te troosten, gingen zij meestal méér getroost terug buiten."

Volharden

Els Filliaert-Vanlandschoot startte haar politieke carrière in 2006 bij CD&V. Bij de eerste gemeenteraadsverkiezingen werd ze meteen verkozen tot schepen. Ze kreeg als bevoegdheden financiën, huisvesting, informatica en gezin. In 2012 deed ze erg nog een tweede ambtstermijn bij. In 2016 volgde ze Geert Vanden Broucke op als eerste schepen, toen hij Roland Crabbe na 20 jaar opvolgde als burgemeester. Crabbe overleed, net als Els, aan een slepende ziekte. Ondanks haar MS bleef Els zich steeds voor de volle 100 procent inzetten voor de stad. "Ze kon niet meer overal aanwezig zijn, maar toch bleef ze volharden. Dat was mede te danken aan haar collega's."


Burgemeester Geert Vanden Broucke maakte het overlijden zaterdag bekend tijdens de opening van de 'Week van de Amateurkunsten'. "We zullen de warme persoonlijkheid van Els enorm missen", zei Vanden Broucke. "Ze was een gedreven, enthousiast, rechtlijnig en goedlachs iemand, een echte dame met een vriendelijk en bemoedigend woord voor iedereen." Schepen Rik Lips voerde zijn partijgenote tijdens haar ziekte geregeld naar recepties en plechtigheden. "Ik heb haar vorige week dinsdag nog bezocht en we voelden het allebei aan als een afscheid. Ik heb haar zien achteruitgaan, maar Els bleef altijd enthousiast. Zij heeft mijzelf indertijd, toen ik zelf in een moeilijk situatie zat, opgevangen. Haar motto was altijd 'Het glas is altijd halfvol en niet halfleeg'."

Geen bloemen

De begrafenisplechtigheid van Els Filliaert-Vanlandschoot vindt zaterdag om 10.30 uur plaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort-Stad. Op vraag van Els benadrukt haar familie bloemen noch kransen mee te brengen. Vrijblijvend kan wel een donatie gedaan worden aan de vzw Bindkracht uit Landen. Zij bieden een huis aan met woon- en zorgomgeving aan mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking. "Het was de laatste wens van Els", verduidelijkt haar echtgenoot. "Ze had al verscheidene zaken gelezen over dat goede doel. Hun projecten grepen haar sterk aan. Van daaruit is die wens de laatste maanden bij Els gegroeid."