Van Haspengouw naar Bordeaux

LAURE KEMPENEERS IS EERSTE VLAAMSE WIJNMARKETINGEXPERTE

MINE DALEMANS
Laure Kempeneers (27) uit Nieuwerkerken mag zich de eerste Vlaamse wijnmarketingexperte noemen. Na drie jaar studeren in het Franse Bordeaux, heeft ze het diploma 'MBA Wine Marketing & Management' op zak. Haar passie voor wijn ontstond in onze Haspengouwse wijngaarden.

"In 2010 moest ik voor mijn opleiding Biotechnologie aan de PXL-Tech Hogeschool in Diepenbeek een stageplaats zoeken, die aansluit bij mijn specialisatie voeding", vertelt Laure. "Uiteindelijk kwam ik terecht bij Peter Colemont , gekend door zijn welbefaamde Haspengouwse wijn Clos d'Opleeuw. "Peter en ik zaten meteen op dezelfde golflengte en hij had dan ook de perfecte opdracht voor mij, met name het uitwerken van een controlegids voor voedselveiligheid. Gedurende een jaar hielp ik mee op het domein zowel in de wijngaard als in de kelder. Gaandeweg groeide een passie voor wijn en was ik ervan overtuigd dat ik hier verder in wilde gaan. Ik startte de cursus wijnkenner bij CVO step in Hasselt om de basis degustatietechnieken onder de knie te krijgen." Na een geslaagde opleiding biotechnologie, was Laure helemaal verknocht aan wijn en wou ze nog verder specialiseren. "Door de steun van mijn vader trok ik richting Bordeaux, waar ik me inschreef aan het IPC en me specialiseerde in 'Commerce des Vins et Spiritueux'. Hierna wou ik mijn marketing skills nog meer verbeteren en schreef me in aan de INSEEC Business School in Bordeaux."

Mine Dalemans

Stage in China

Tijdens de opleiding moest ze ook twee stages van zes maanden volbrengen. Die brachten haar tot in Shanghai in China, waar ze haar eerste stage voor haar master realiseerde. "Een unieke ervaring", vertelt Laure. "De eerste twee maanden was ik marketing assistente bij Shanghai Vins Selection en mocht ik meehelpen met de start-up van hun nieuwe wijnbar, Wine Must. Het was wel even wennen aan de Chinese cultuur en omgeving maar ik heb veel bijgeleerd. Ik leerde mijn Chinese collega's Frans en Engels en zij mij een aardig mondje Mandarijns."

Diploma

Voor haar tweede stage koos ze een locatie dichter bij huis. "Ik trok naar wijnimporteur Hasselt Millésime, waar ik klanten basiscurussen gaf in wijn degusteren en in wijn verkopen. Ondertussen schreef ik ook mijn scriptie, 'De impact van de fluctuatie van de Bordeaux wijnen in België', dat me grootste onderscheiding opleverde." Laure ging, vergezeld door haar vader Roger en haar nonkel Gerrit, haar diploma afhalen in Bordeaux. Ondertussen is ze op zoek naar een job. "Ik zou heel graag in de internationale wijnsector terecht komen. Maar momenteel werk ik graag mee op Belgische wijndomeinen", besluit ze.