Hou kleine zelfstandige boven water

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN NIEUWERKERKEN

Zal een vernieuwing van het centrum ook de handelaars helpen het hoofd boven water te houden?
Karolien Coenen Zal een vernieuwing van het centrum ook de handelaars helpen het hoofd boven water te houden?
Het centrum van Nieuwerkerken is klein en telt slechts enkele kruidenierszaken. Kunnen kleine zelfstandigen daar blijven overleven als de meeste inwoners winkelen in Sint-Truiden en Hasselt?

"Onze centrale ligging biedt heel wat voordelen voor de Nieuwerkerkenaren, maar de keerzijde van de medaille is dat het zeer moeilijk is om een divers handelsaanbod te creëren in de gemeente. Dit aanbod beperkt zich momenteel vooral tot voeding, horeca en diensten. Ikzelf hoor weinig of geen klachten over dit aanbod. Alhoewel, de Nieuwerkerkenaar klaagt er al eens over dat er te weinig cafés zijn in Nieuwerkerken. Alle dorpskernen werden het laatste decennium grondig onder handen genomen. Dit heeft zeker de aantrekkingskracht van onze handelszaken verhoogd", zegt burgemeester Benny Bamps.


"De CD&V-GBL meerderheid heeft in het verleden beslist om de handel meer en meer naar het centrum te trekken en bijvoorbeeld op de Diestersteenweg te laten uitdoven. We moeten dan wel vaststellen dat ze dat voornemen niet echt eer aangedaan hebben met de vernieuwing van het centrum. Er zijn parkeerplaatsen weggenomen aan de handelszaken zelf en voor sommigen gaat dat ook ten koste van een terras in de zomer" zegt lijsttrekker Sandra Vansimpsen (sp.a). "Ik geloof er wel in dat kleine zelfstandigen in onze dorpskern kunnen overleven, als we allemaal samen aan de slag gaan en elkaar wat ondersteunen. Waarom niet terug werk maken van een eindejaarsactie onder alle handelaars, of van een handelsbeurs waar iedereen zich kenbaar kan maken op een laagdrempelig niveau. Wat te denken van een foodtruckfestival op het vernieuwde plein waar elke bakker, slager, horeca-houder zich kan tonen met zijn specialiteiten?" besluit Vansimpsen. (DSS)