Nieuwe huiseigenaars schrikken zich rot: "Zelfs vloeren waren uitgebroken"

Toen de Kalyoncu's uit Helchteren vorige week hun pasgekochte huis langs de Koolmijnlaan in Houthalen binnenstapten, vielen hun monden open van verbazing. Niets deed nog denken aan de mooie woning die ze eerder hadden gezien. Het hele huis was gestript. De vloeren, de binnendeuren, de keuken, alles.

Het gezin Kalyoncu (vader en moeder plus twee dochters en een zoon) kocht het huis langs de Koolmijnlaan eind juni op een openbare verkoop voor de prijs van 160.000 euro. Afgelopen woensdag kwam de vorige eigenaar de sleutel overhandigen. "Hij kreeg van ons alle tijd om te vertrekken en mocht tot eind augustus zelfs gratis in het huis blijven", klinkt het bij de slachtoffers. Groot was dan ook hun verontwaardiging toen ze hun nieuwe woonst gingen bekijken. "We waren echt in shock. Alles was uitgebroken, de vloer, de keuken en zelfs de verwarmingsketel." Zelfs de binnendeuren waren weg, net als de radiatoren in alle kamers. "Hij heeft zelfs de wastafel in het toilet en het bad proberen uit te breken. Dat zie je aan de barsten in de muur."

Expert

De vorige eigenaar beweerde dat alle spullen al een jaar eerder werden verkocht. "Onzin, wij zijn twee weken geleden zelf nog komen kijken en hebben foto's genomen. Alles was perfect in orde." Het gezin nam een advocaat in de arm die vandaag een dagvaarding stuurt naar de vorige eigenaar. "Hopelijk kan er donderdag al een expert aangesteld worden. Die moet zo snel mogelijk de schade begroten", zegt raadsman Vic Engelen. "Nog nooit in mijn meer dan 40-jarige carrière heb ik dit meegemaakt."

Uiterst zeldzaam

Ook Luc Machon van het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars kan het bijna niet geloven. "Dit is uiterst zeldzaam, en gelukkig maar. Ik raad toekomstige kopers aan om vlak voor het tekenen nog eens te gaan kijken. Of laat een uitgebreid technisch rapport opstellen. Zorg er in ieder geval voor dat je wat foto's in handen hebt." (ERS)

Mine Dalemans
De Kalyoncu's kunnen hun ogen niet geloven.
Mine Dalemans De Kalyoncu's kunnen hun ogen niet geloven.
Mine Dalemans
Mine Dalemans