Nieuwe brug verbindt provincies

Het houten brugje dat over de Luikse Beek of Dode Beek is gelegd, verbindt de provincies Limburg en Antwerpen. Tine Gielis (CD&V), de burgemeester van Laakdal, is tevreden over de groene verbinding met Ham en kondigde een fietsostrade aan tussen de twee gemeenten.

"In Ham maakt de brug deel uit van het tragewegenplan", zei Hams burgemeester Dirk De Vis (CD&V). "Via het wandelknoopnetwerk kan je aansluiten op het De Merode-netwerk."

De kosten voor de aanleg bedragen 4.500 euro, betaald door de provincie Limburg en de gemeenten Ham en Laakdal. Regionaal Landschap Lage Kempen voerde de werken uit en deed daarvoor een beroep op het Landschapsteam, onderdeel van sociaal-economiebedrijf De Winning.

Man vermoord

In 1841 was er al sprake van het brugje, als grens tussen het Hertogdom Brabant en het Prinsbisdom Luik, dat zijn naam gaf aan de Luikse Beek. De naam Dode Beek is afkomstig van een lugubere gebeurtenis uit de achttiende eeuw: struikrovers vermoordden en beroofden een man en verstopten het lijk onder de toenmalige brug. Hendrik Conscience schreef in 1872 een boek over het voorval. (PVMB/EJM)

Schepen Gerda Broeckx en burgemeester Tine Gielis van Laakdal, Limburgs gedeputeerde Igor Philtjens en burgemeester Dirk De Vis van Ham op de nieuwe brug.
Karolien Coenen Schepen Gerda Broeckx en burgemeester Tine Gielis van Laakdal, Limburgs gedeputeerde Igor Philtjens en burgemeester Dirk De Vis van Ham op de nieuwe brug.