Nieuwe brandweerkazerne komt langs Hooghofstraat

Burgemeester Sandy Evrard van Mesen en schepen Wieland De Meyer van Heuvelland.
Eric Flamand Burgemeester Sandy Evrard van Mesen en schepen Wieland De Meyer van Heuvelland.
De brandweerposten Mesen, Kemmel en Nieuwkerke krijgen hoogstwaarschijnlijk een nieuwe uitvalsbasis langs de Hooghofstraat in Wulvergem. Een studiebureau stelt twee plaatsen voor waar een nieuwe brandweerkazerne kan worden opgetrokken.      

De gemeente Heuvelland wil een nieuwe brandweerkazerne bouwen in de Hooghofstraat, tussen de dorpskern van Wulvergem en het gehucht Het Hooghof. De nieuwe brandweerkazerne komt er na de gewijzigde wetgeving. Zo moeten er nu per oproep vijf brandweermannen en een onderofficier binnen een bepaalde tijd op de plaats van een ongeval of brand aanwezig kunnen zijn. Dat maakte het fusioneren van de brandweerposten Mesen, Kemmel en Nieuwkerke noodzakelijk. Voor de nieuwe kazerne werd een locatie gezocht, waarbij een van de parameters de interventietijd was.

12 minuten

Na onderzoek van studiebureau Anteagroup blijkt de Hooghofstraat de best mogelijke locatie. “Zeer belangrijk voor de keuze is het halen van de norm inzake opkomsttijden. De opkomsttijd is de tijd tussen het tijdstip van de alarmering en het tijdstip van de aankomst”, klinkt het. “Volgens de wettelijke norm moet minstens 95 procent van de objecten in het interventiegebied liggen binnen een opkomsttijd van 12 minuten. Met een opkomst van 98,2 procent binnen de zoekzone Hooghofstraat wordt ruim voldaan aan de verwachtingen.” Aanvankelijk werden er 8 plaatsen geselecteerd, waarna er na onderzoek twee worden weerhouden. Een eerste ruimte bevindt zich in de Hooghofstraat ter hoogte van het kruispunt met de Lindestraat. Een tweede optie is een stuk grond in het verlengde van het woonlint.

“Het zal nog een tijdje duren voor we effectief met de bouw van de kazerne kunnen beginnen”, aldus schepen Wieland De Meyer van Heuvelland. “We hopen dat dit nog binnen deze legislatuur is. Het is de gemeente die de grond koopt, de brandweerzone betaalt het gebouw. De nieuwe kazerne zal ook de MUG-dienst onderdak geven.”

Voor Sandy Evrard, burgemeester van Mesen, zijn beide voorgestelde locaties een goede optie. “Onze zorg was dat het grondgebied van Mesen niet meer volledig zou worden gecoverd door de brandweer. Vanuit de Hooghofstraat is dat wel het geval. Onze voorkeur gaat uit naar locatie 5 (zie kaartje).  Mesen levert trouwens nogal wat brandweermannen aan de zone: onder meer een officier, vier onderofficieren en 18 brandweermannen, waaronder 16 chauffeurs en drie ambulanciers. Het is dus goed dat er eigen brandweerlieden van Mesen aan interventies kunnen deelnemen in onze stad.”

Zones

Als de nieuwe brandweerkazerne er staat, zal Heuvelland twee brandweerposten tellen, want ook Westouter blijft bestaan. Of gaat de post dan toch samen met Poperinge, zoals op een pancarte tijdens het infomoment dinsdagavond te lezen stond. “Zolang Westouter voldoende manschappen telt, blijft Westouter bestaan”, zegt Robert Van Praet, zonecommandant van brandweer Westhoek. “Dat is zo overeen gekomen. Indien anders dan gaat de post naar Poperinge, maar daar is momenteel geen sprake van.” De commandant wijst erop dat er meer in zoneverband en minder in gemeenteverband moet worden gedacht. “We streven ernaar om onze mensen in andere gemeentes in te zetten. Neem bijvoorbeeld iemand die in Koksijde woont, maar werkt in Poperinge. Het zou moeten mogelijk zijn om die in te zetten bij een brand in Poperinge. We willen zelf zo ver gaan om ook mensen van buiten de zone bij ons in te kunnen schakelen. Maar dat is geen eenvoudige oefening.”

Een van locaties waar de nieuwe kazerne kan komen.
Eric Flamand Een van locaties waar de nieuwe kazerne kan komen.
Er werd dinsdagavond wat uitleg gegeven over de voorstellen tijdens een infovergadering.
Eric Flamand Er werd dinsdagavond wat uitleg gegeven over de voorstellen tijdens een infovergadering.
De plaatsen 3 bis en 5 zijn weerhouden.
Eric Flamand De plaatsen 3 bis en 5 zijn weerhouden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.