Nieuw reglement voor begraafvormen

De gemeente Diepenbeek gaat het kerkhof herwaarderen. In de toekomst komt er één reglement met duidelijke regels voor alle begraafvormen. Van ontgravingen is nog geen sprake maar de operatie heeft wel invloed op 3.000 bestaande graven.

"We lieten door de jaren heen na het oude reglement consequent toe te passen. Concessie of niet, daar werd eigenlijk niet naar gekeken en dat dossier werd jarenlang uitgesteld omwille van de gevoeligheid", zegt bevoegd schepen Jos Leroi (CD&V). "Nu zijn we tot één reglement gekomen voor zowel graven in volle grond, grafkelder, urnekelder en nissen. Een concessie zal gelden voor een termijn van 25 jaar, telkens te verlengen met 15 jaar, bijzettingen blijven mogelijk. Bij een niet-concessie respecteren we de grafrust van 10 jaar en zijn geen bijzettingen mogelijk. Een eeuwigdurende concessie wordt omgezet naar een termijn van 50 jaar en is telkens verlengbaar met 50 jaar. Voor een kindergraf zal de concessie 40 jaar gelden, telkens te verlengen met 15 jaar. Uiteraard voorzien we een overgangsregeling voor vervallen concessies én bieden we wie er nu geen heeft nog de mogelijkheid om een te nemen."

1 oktober

De praktische uitvoering wordt alvast een huzarenstukje. "Het reglement geldt vanaf 1 oktober. Aan alle betrokken grafstenen, 3.000 in totaal, wordt een pamflet uitgehangen want elke familie individueel aanschrijven, is onmogelijk. Voor alle duidelijkheid: van ontgravingen is nog geen sprake en de gemeente laat de keuze ook altijd aan de familie." Wie vragen heeft, kan vanaf 1 oktober terecht op het nummer 011/49.18.39. (DMH)