Restauratie oude steenbakkerstunnel gestart

De eerstesteenlegging van de tunnelboog en talud van steenbakkerstunnel 40 is een feit.
Benoit De Freine De eerstesteenlegging van de tunnelboog en talud van steenbakkerstunnel 40 is een feit.

De eerstesteenlegging voor de restauratie van de tunnelboog en de talud van steenbakkerstunnel 40, vlakbij het natuurhuis De Paardenstal, was gisteren een feit.


In Boom en Niel bevinden zich vandaag verschillende oude verbindingstunnels voor de steenbakkerijnijverheid. Onder impuls van de provincie Antwerpen worden een aantal van deze tunnels opnieuw opengesteld als verbinding voor dieren of zwakke weggebruikers. Voor tunnel 40, die is opgevuld met Argexkorrels en niet opengesteld kan worden, heeft men een andere herbestemming op het oog. De tunnelboog en de talud worden gerestaureerd en moeten het steenbakkersverleden in de verf zetten. Dat zal onder meer gebeuren met een oude foto van een paard die uit een steenbakkerstunnel tevoorschijn komt.

40.000 euro

De restauratie kost de gemeente en de provincie 40.000 euro en moet eind november voltooid zijn. "Deze legislatuur hebben we duidelijke stappen gezet om het potentieel van deze locatie uit te bouwen", zegt burgemeester Tom De Vries (Open Vld). "In samenwerking met verschillende partners zijn we erin geslaagd om een aantal projecten op te starten, waar we nu de vruchten van plukken. De Paardenstal groeit op die manier langzaam maar zeker uit tot een prachtige onthaalpoort voor het natuurgebied Walenhoek." (BCOR)