Kruip eens in de auto van 'Ghostbusters'

Chris Charlier stelt 'moviecars' tentoon in plopsaland

Het pronkstuk is de General Lee uit Dukes of Hazzard.
Benoit De Freine Het pronkstuk is de General Lee uit Dukes of Hazzard.
Dit weekend wordt Plopsaland De Panne ingepalmd door het auto-evenement 'Cars and coasters'. Zo'n 80 speciale wagens staan er te bewonderen, waaronder vier exemplaren van Chris Charlier. De Nielenaar is al jaren in de ban van bekende filmwagens en bezit onder meer replica's van General Lee uit 'The Dukes of Hazzard' en de Ecto 1 uit 'Ghostbusters'.

Zoals andere mensen postzegels verzamelen, zo bouwt Chris Charlier (47) al jaren gestaag aan een collectie van bekende filmwagens. In zijn verzameling zitten onder meer de Ecto 1 uit 'Ghostbusters', The Mystery Machine uit 'Scooby Doo' en Rosco en General Lee uit 'The Dukes of Hazzard'. Chris heeft zijn eigen limousinebedrijfje en biedt zijn 'moviecars' te huur aan, maar één keer in het jaar komt hij zelf met zijn verzameling naar buiten. Dat is dit weekend, tijdens 'Cars and Coasters' in Plopsaland De Panne, waar er alles bij elkaar 25 'moviecars' te bewonderen zijn.


"'Cars and Coasters' is ieder jaar een hoogtepunt. Meer dan 3.000 mensen per dag komen de wagens in Plopsaland De Panne bewonderen. Zelfs onderweg hebben we enorm veel bekijks en lokken we veel reactie uit. Mensen claxonneren, wuiven of komen naast ons rijden om foto's te maken", lacht Chris.

Chris Charlier bij de Ecto 1, de wagen uit Ghostbusters.
Chris Charlier bij de Ecto 1, de wagen uit Ghostbusters.

Dukes of Hazzard

Voor de start van zijn verzameling moet je zeven jaar terug, toen Chris voor zijn veertigste verjaardag een Dodge Charger uit 1969 op de kop wist te tikken - het model van General Lee in 'The Dukes of Hazzard'. "In mijn puberjaren was ik dol op die tv-serie. Ik heb zelfs een afbeelding van General Lee op mijn arm laten tatoeëren. Maar in die tijd kende ik nog niet veel van wagens. Dat is veranderd met de opkomst van het internet. Toen heb ik geleerd dat ik een eigen replica kon maken als ik maar de juiste onderdelen kon vinden."

Rookmachine

Zeven jaar later is de General Lee nog altijd het pronkstuk in de verzameling. Hoeveel duizenden euro's hij in de wagen heeft gepompt, Chris weet het zelf niet. Maar het resultaat is indrukwekkend: de vlag op het dak, de 'bullbar', de motor, zelfs General Lee's bekende luchthoorn - de replica is amper van het origineel te onderscheiden. "Alleen kan je in mijn General Lee niet langs de ramen naar binnen kruipen. Ik heb het geprobeerd, maar ik heb wat kilo's te veel", grapt de verzamelaar.


De Ecto 1 uit 'Ghostbusters' is de meest recente aanwinst. "Het trapladdertje heb ik pas enkele dagen geleden laten maken", vertelt Chris. "De meeste onderdelen vind ik via het internet. De zwaailichten, bijvoorbeeld, komen uit de Verenigde Staten. De wagen is ook uitgerust met een rookmachine en met rode ledlichten onderaan. Als je rook blaast en de lichten aanzet, is het net alsof er rode rook uit de wagen komt, precies zoals in de films. Het zijn zulke details die voor mij belangrijk zijn."