Bewoners van Parkwijk voeren actie tegen verhuis: “Waar willen ze met ons naartoe?”

De bewoners van de Parkwijk en een aantal PVDA-sympathisanten voerden actie tegen de geplande verhuis.
Benoit De Freine De bewoners van de Parkwijk en een aantal PVDA-sympathisanten voerden actie tegen de geplande verhuis.
De 26 bewoners van de sociale woningen in de Parkwijk moeten tegen het einde van dit jaar verhuizen. De woningen voldoen niet meer aan de hedendaagse normen en de kosten van de renovatie zijn te hoog, vindt het gemeentebestuur. Maar veel bewoners willen liever blijven waar ze zijn en voerden daarom woensdagavond actie aan de Matenstaat. “De Parkwijk is onze thuis. Wij willen hier niet weg.”

De dertig sociale woningen van de Parkwijk, eigendom van het OCMW, blijken na technische controles niet langer te voldoen aan de hedendaagse normen rond veiligheid en comfort. En de kosten voor de renovatie – geraamd op 35.000 euro per woning – zouden volgens het gemeentebestuur te hoog uitvallen. Daarom koos het bestuur ervoor de bewoning in de wijk stop te zetten en dus moeten alle 26 bewoners tegen het einde van het jaar verhuizen. Maar lang niet alle gezinnen zien die verhuis zitten en dus voerden ze woensdagavond actie. Onder de geuzennaam ‘Parkwijk Bastards’ en met de steun van een tiental PVDA-sympathisanten lieten ze duidelijk blijken dat ze niet zullen wijken.

De bewoners van de Parkwijk voerden actie in de Matenstraat tegen de geplande verhuis. Het verkeer wordt even opgehouden.
Benoit De Freine De bewoners van de Parkwijk voerden actie in de Matenstraat tegen de geplande verhuis. Het verkeer wordt even opgehouden.

Dakisolatie

“Ik wil in de Parkwijk blijven wonen”, zegt Magda Van de Wal (67). “Ik woon hier al zes jaar en ik voel me hier thuis. Dat het 35.000 euro zou kosten om onze woningen in orde te brengen, geloof ik niet. Ik ben een aantal jaar geleden zelf een lening aangegaan om mijn woning te laten vernieuwen. Alles is nu piekfijn in orde, behalve de dakisolatie. Maar toch word ik net als mijn buren uit mijn huis gezet. Naar waar we naartoe moeten verhuizen, niemand die het weet. Schoten? Borgerhout? In Niel blijven wordt moeilijk, want er zijn geen sociale woningen in Niel. Dit maakt me allemaal heel boos.”

Je zet de mensen toch niet uit hun huis als je niet weet waar ze naartoe moeten?

Liliane De Groot, bewoonster Parkwijk

Geen oud vuil

Ook Paulette Vermeulen (70) wil niet van een verhuis weten. “Ik woon hier al tien jaar, samen met mijn echtgenoot. Toen we hier kwamen wonen, had men ons verteld dat we hier definitief zouden kunnen blijven. Ik snap niet waarom onze woningen niet gewoon gerenoveerd kunnen worden. Buiten de dakisolatie is er aan de meeste woningen niets aan. Wij zitten hier goed. We komen allemaal bijna dagelijks bij elkaar. Iedereen staat voor elkaar klaar. Maar nu dreigen we uit elkaar te worden getrokken.”

“De mensen uit hun huis zetten, dat doe je toch niet?” zucht Liliane De Groot (77). “Je zet de mensen toch niet uit hun huis als je niet weet waar ze naartoe moeten? Ik hoop dat we met deze actie gezien en gehoord worden. Wij zijn geen oud vuil dat je zomaar op straat kan zetten. Wij willen behandeld worden als mensen.”

Magda Van de Wal in haar gerenoveerde woning: “Alles is hier in orde, behalve de dakisolatie.”
Benoit De Freine Magda Van de Wal in haar gerenoveerde woning: “Alles is hier in orde, behalve de dakisolatie.”

Minimumnormen

Burgemeester Tom De Vries (Open Vld) legt uit hoe het tot deze situatie is kunnen komen: “Het was eerst de bedoeling om in het binnengebied Nielderhoff, in de kern van Niel, een dertigtal nieuwe sociale woningen te laten realiseren en de bewoners van de Parkwijk naar daar te verhuizen. Maar dat project loopt vertraging op en zou pas ten vroegste in 2024 gerealiseerd kunnen worden. De Vlaamse Wooncode eist intussen dat tegen eind 2020 alle sociale huurwoningen moeten voldoen aan bepaalde minimumnormen. Als we de woningen in de Parkwijk renoveren om aan die normen te laten voldoen, zou ons dat ongeveer 1 miljoen euro kosten.”

Een waterdichte garantie geven, kunnen we niet, maar we zoeken in Niel óf vlak bij Niel naar oplossingen.

Burgemeester Tom De Vries (Open Vld)

Begeleiding in zoektocht

De burgemeester beseft dat de verhuis voor velen zwaar valt. “We hebben daarom een maatschappelijke assistent aangesteld die fungeert als contactpersoon met de bewoners. Zij houdt zich voltijds bezig met de begeleiding in de zoektocht naar een nieuwe, passende huisvesting. Daarbij kunnen de bewoners onder meer hun eigen interesse voor een woonplaats aangeven. De gesprekken met de huisvestingspartners zijn ook gestart. We proberen voor zoveel mogelijk mensen die dat wensen een nieuwe, fijne thuis te zoeken binnen Niel. Een waterdichte garantie geven, kunnen we niet, maar we zoeken in Niel óf vlak bij Niel naar oplossingen.”

Paulette Vermeulen.
Benoit De Freine Paulette Vermeulen.
Liliane De Groot wil van geen wijken weten.
Benoit De Freine Liliane De Groot wil van geen wijken weten.
De bewoners van de Parkwijk voerden actie in de Matenstraat tegen de geplande verhuis. Het verkeer wordt even opgehouden.
Benoit De Freine De bewoners van de Parkwijk voerden actie in de Matenstraat tegen de geplande verhuis. Het verkeer wordt even opgehouden.
De bewoners van de Parkwijk voerden een actie tegen de geplande verhuis.
Benoit De Freine De bewoners van de Parkwijk voerden een actie tegen de geplande verhuis.
De bewoners van de Parkwijk voerden een actie in de Matenstraat tegen de geplande verhuis.
Benoit De Freine De bewoners van de Parkwijk voerden een actie in de Matenstraat tegen de geplande verhuis.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.