Al 100 jaar de bierleverancier van de streek: De Troetsel viert jubileum met boek en tentoonstelling

Daisy Smeulders, Bart De Troetsel en Nick De Troetsel vieren de 100ste verjaardag van hun bierhandel.
Laenen Daisy Smeulders, Bart De Troetsel en Nick De Troetsel vieren de 100ste verjaardag van hun bierhandel.
Bierhandel De Troetsel bestaat precies honderd jaar. Dat wordt op zondag 28 april gevierd met een tentoonstelling en de lancering van een eigen boek. Daisy Smeulders, echtgenote van huidig zaakvoerder Bart De Troetsel, ging zich daarvoor verdiepen in de geschiedenis van het familiebedrijf.

Bierhandel De Troetsel is in Niel en omstreken een waar begrip. Precies honderd jaar lang voorziet de bierhandel duizenden mensen van de nodige dranken. Om dat jubileum te vieren, wordt zondag een boek gelanceerd over het familiebedrijf. Daisy Smeulders (55), echtgenote van huidig zaakvoerder Bart De Troetsel (57), ging op zoek naar de ontstaansgeschiedenis van de bierhandel en kwam terug met talloze foto’s en anekdotes.

“Het was geen eenvoudige opgave om alle informatie te vinden”, zegt Daisy. “We hadden het geluk dat tien jaar geleden, met de 90ste verjaardag van de bierhandel, al een fotoboek werd gemaakt. Veel van die oude foto’s hebben we bij dit boek kunnen hergebruiken. Maar de verhalen achter al die foto’s bleken stukken moeilijker te achterhalen. Veel mensen die iets afweten over de beginjaren van de bierhandel, zijn intussen al overleden.”

In 1960 reden zes wagens rond om dranken rond te brengen. Begin jaren 70 werden wekelijks om en bij de 7.500 gezinnen voorzien van drank

Daisy Smeulders
Met paard en kar trokken de De Troetsels door de straten van de regio om hun dranken aan de man te brengen.
Laenen Met paard en kar trokken de De Troetsels door de straten van de regio om hun dranken aan de man te brengen.

Eerste ijsjesverkopers

Daisy gaat in haar boek honderd jaar terug, toen August De Troetsel de bierhandel oprichtte. “Gust kwam van Moerzeke-Kastel en was werkzaam bij de ambachtelijke brouwerij De Smedt-Lamot. Net na de Eerste Wereldoorlog kocht hij een huis in de Molenstraat in Niel, waar hij met de bierhandel van start ging. Later opende hij een ‘crèmerie’ en werd hij een van de eerste ijsjesverkopers in de streek. Maar de grondstoffen voor de ijsjes kwamen uit Duitsland en na de Tweede Wereldoorlog is dat helemaal stilgevallen. Gelukkig maar, want dat zouden we er vandaag echt niet meer kunnen bijnemen.”

Na de Tweede Wereldoorlog groeide de zaak onder leiding van Ward De Troetsel, een van de zes zonen van Gust, uit tot een van de grootste bierhandels van de streek. “In 1960 reden zes wagens rond om dranken rond te brengen. Begin jaren ‘70 werden wekelijks om en bij de 7.500 gezinnen voorzien van drank. In Niel, Schelle, Hemiksem, Hoboken, Antwerpen-Kiel, Edegem, Aartselaar, Reet en Boom zag je de groene wagens van bierhandel De Troetsel verschijnen.”

De bierhandel had ooit een ‘crèmerie’ in de Overwinningsstraat.
Laenen De bierhandel had ooit een ‘crèmerie’ in de Overwinningsstraat.

Beerschot is klant

Sinds 1991 staat met Bart De Troetsel de derde generatie aan het roer. De bierhandel zet vandaag vooral in op het leveren aan horeca, bedrijven en sportclubs. “We leveren onder meer aan Beerschot en aan Lierse Kempenzonen”, zegt Bart. “Ook de feestboot Le Formidable was ooit een van onze klanten. Toen Koning Filip enkele jaren geleden meevoer, heeft hij een van onze eigen Vosgeswaters gedronken. Hij heeft zijn glas leeggedronken, dus ik neem aan dat hij het wel lekker vond. (lacht)”

Naast het eigen water brengt de bierhandel momenteel ook nog het Vaertlanderbier op de markt, een blond bier van hoge gisting. Mogelijk wordt er in de loop van dit 100ste jubileumjaar nog een variant van dat bier gelanceerd. “De zaken gaan goed en we zijn nog altijd aan het groeien. Intussen is met Yves (31) en Nick (26) ook de vierde generatie al aan het meedraaien. Op dat vlak is de toekomst dus verzekerd.”

Op zondag 28 april verzorgt het Niels Erfgoedarchief (NEA) een tentoonstelling over bierhandel De Troetsel en over de andere bierstekerijen uit de Rupelstreek. De tentoonstelling vindt plaats van 10 tot 18 uur in het atrium van het gemeentehuis. Wie het boek over 100 jaar Bierhandel De Troetsel wil bestellen, kan dat doen via daisy.smeulders@gmail.com.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.