2.000 ton zand voor 11 dagen feest

STRANDFESTIVAL NIEL PLAGE START MORGEN OP HEIDEPLAATS

Guy De Wachter, Tom De Vries, Francky Leemans en Luc Boen kijken hoe de eerste containers zand over de Heideplaats worden uitgekieperd.
Benoit De Freine Guy De Wachter, Tom De Vries, Francky Leemans en Luc Boen kijken hoe de eerste containers zand over de Heideplaats worden uitgekieperd.
Morgen gaat het jaarlijkse strandfestival Niel Plage van start. Gisteren werd al zo'n 2.000 ton zand aangevoerd om de Heideplaats om te toveren tot een groot strand. "Er zal elke dag iets te beleven zijn", zegt coördinator Francky Leemans.

Niel Plage is elke zomer dé grote publiekstrekker in Niel. Vorig jaar lokte het tijdelijke strand op de Heideplaats alles bij elkaar 5.000 à 6.000 bezoekers. De organisatoren van de gemeentelijke sport-cultuur- en jeugdraad hopen dat aantal deze editie te evenaren. "Het activiteitenprogramma is te vergelijken met dat van vorig jaar", zegt Francky Leemans van de sportraad. "De grootste publiekstrekker wordt wellicht het gratis optreden van Belle Perez op zaterdag 6 augustus. Als voorprogramma hebben we musicalacteur Johan Kalifa Bals, bekend uit 'De Buurtpolitie', te gast. Speciaal voor deze avond hebben we een VIP-formule uitgewerkt. Voor 60 euro per persoon kan je genieten van een barbecue, champagne én een meet & greet met Belle Perez zelf."

Comedy Night

Verder wordt het onder meer uitkijken naar de Comedy Night met Nele Bauwens op maandag 8 augustus en naar het optreden van de Boomse zanger Ivann Vermeer op zondag 14 augustus. Ook nieuw is dat het strandfestival dit jaar één dag langer duurt dan vorig jaar. "Omdat maandag 15 augustus een feestdag is", legt Leemans uit. "Het zand blijft dan sowieso liggen, dus leek het ons jammer om er geen gebruik van te maken. We maken die dag voor de eerste keer plaats voor het populaire Zweedse blokkenspel Kubb. Je krijgt eerst de kneepjes aangeleerd tijdens een initiatie en nadien kan je deelnemen aan een tornooi."

Barkrukjes

Klassiekers als de zandkastelenwedstrijd, het beachvolleybaltornooi en het strandvoetbaltornooi zijn deze editie opnieuw van de partij. Het programma wordt nog aangevuld met onder meer een petanquetornooi, een dansinitiatie, de duivenwedstrijd 'GP Marc De Graef' en een strandkorfbaltornooi. De openingsavond deze vrijdag wordt dan weer opgeleukt met een optreden van Chief's Blues Project. De Zomerbar, die vorig jaar met succes werd geïntroduceerd, krijgt ook een vervolg. "Al hebben we ze wel een beetje opgewaardeerd", zegt Leemans. "Een aantal leerlingen van het VTI in Kontich hebben voor ons nieuwe barkrukjes en zetels gemaakt. De Zomerbar zal elke dag vanaf 14 uur opengaan."


Leemans kwam als voorzitter van de sportraad vorig jaar voor het eerst aan het roer te staan van Niel Plage, na het onverwachte overlijden van bezieler Marc De Graef. "Dat is toen goed meegevallen, al ben ik wel geschrokken van hoeveel er allemaal bij komt kijken. Eigenlijk kan je Niel Plage vandaag moeilijk vergelijken met hoe het er in de jaren van Marc aan toeging. Toen lag de klemtoon vooral op sport, terwijl er nu haast elke avond wel andere activiteiten te beleven zijn. Hopelijk slagen we er op die manier in om een nog breder publiek aan te spreken."


Het ganse programma van Niel Plage is te vinden op de website www.zomervanniel.be.