"Buren doen zelfs onze was"

BRANDWEERMAN EN FAMILIE KRIJGEN MASSALE HULP NA WONINGBRAND

Buren Aline Jacobs, Sandra Parys en Julia Verelst met de kleren van de getroffen familie in de kazerne.
Klaas De Scheirder Buren Aline Jacobs, Sandra Parys en Julia Verelst met de kleren van de getroffen familie in de kazerne.
Brandweerman Joel Lambrecht en zijn familie krijgen massaal veel steun na de brand die hun huis maandagavond verwoestte. De buren organiseren vrijdag een benefiet en wassen de kleren van de familie die nog uit de brand gered konden worden.

Toen Joel maandag van het werk naar huis in de Emiel Dewittstraat reed, stond zijn woning in vuur en vlam. Het huis is onbewoonbaar en het grootste deel van zijn bezittingen is verwoest. Aline, Sandra en Julia zijn drie buurvrouwen van de familie. Samen doen ze er alles aan om Joel, zijn vrouw en de twee kinderen uit de nood te helpen. "Het is akelig om het huis aan de overkant zo te zien branden", zegt Aline. "Iedereen is er echt door aangedaan. We wilden dan ook zeker de handen uit de mouwen steken."


En dat nemen de dames heel erg letterlijk. Alle kledij die maandag nog uit de woning gehaald is, wordt door hen gewassen en gestreken. "Donderdag zullen we zoveel mogelijk spullen afzetten in hun noodwoning. Op die manier kunnen ze zo er weer even tegen."


Maar bij wassen en strijken blijft het niet. Vrijdag organiseren de dames samen met Nicole, uitbaatster van café Olijftak, een benefiet voor de familie. "Op die benefiet willen we graag geld inzamelen. De verzekering dekt wel iets maar zeker niet alles. Het is de bedoeling dat ze met het ingezamelde geld nieuw schoolgerei kunnen kopen voor de kinderen of andere zaken die ze dringend nodig hebben."

De brandweer was maandagavond snel ter plaatse aan het huis in de Emiel Dewittstraat.
Marc De Roeck De brandweer was maandagavond snel ter plaatse aan het huis in de Emiel Dewittstraat.

Hotdogverkoop

Op vrijdag zal in café Olijftak een hotdogverkoop plaatsvinden om geld bij elkaar te halen. "En van elk drankje zal 0,50 euro naar de familie gaan", vertelt Julia. "Er zal dan ook een collectebus staan waar mensen een vrijwillige bijdragen in kunnen gooien." Voor het drietal maakt het niet zoveel uit hoeveel geld ze inzamelen. "Hoe meer hoe beter natuurlijk maar alle beetjes helpen. Elke euro is welkom."


Voor de collega's van Joel was het maandagavond ook een bewogen avond. "Het is toch altijd even schrikken als het gaat om het huis van een collega, maar nu wisten we het op voorhand omdat Joel zelf had geroepen dat het bij hem te doen was", klinkt het. "We pakken het wel hetzelfde aan als bij andere branden. We hebben dan maar één doel voor ogen, die brand blussen. Maar het doet wel iets met je, als je je collega zo ziet staan."


Momenteel verblijft Joel met zijn gezin bij zijn ouders in Borgerhout. Vanaf donderdag heeft de gemeente voor een noodwoning gezorgd.