Uitgeweken Landegemnaar Koen Van Tornhout wil Indonesisch dorp heropbouwen, vrienden organiseren benefiet

Landegem in de bres voor Lombok

De vrienden uit Landegem in 't Verdronken Eiland met Jan Van Tornhout (tweede van links), de vader van Koen.
Anthony Statius De vrienden uit Landegem in 't Verdronken Eiland met Jan Van Tornhout (tweede van links), de vader van Koen.
Een groep vrienden uit Landegem organiseert op vrijdag 9 november een groot benefiet voor de slachtoffers van Lombok, het Indonesische eiland dat zwaar getroffen werd door aardbevingen. Hun makker Koen Van Tornhout, die er al meer dan 18 jaar woont, wil er zijn dorp heropbouwen. “400 gezinnen hebben geen huis meer, dus zamelen we geld in om alles herop te bouwen”, zegt Koen. De benefietavond vindt plaats in Het Verdronken Eiland in Merendree-dorp.

In Landegem zijn vrienden er voor het leven, ook al wonen ze al jaren aan de andere kant van de aardbol. Jan Van Tornhout en zijn team organiseren op vrijdag 9 november een benefietavond voor zijn zoon Koen, die al meer dan 18 jaar in Indonesië woont. 

“Het Indonesische eiland werd in augustus zwaar getroffen door een reeks aardbevingen die duizenden mensen letterlijk dakloos hebben gemaakt”, zegt Jan. “Koen zit in de export en productie van tuinmeubelen en heeft een hechte relatie met het eiland, in het bijzonder met de mensen van het dorpje Desa Batu Layar Utara.”

“Dit is één van de vele arme dorpen die werden getroffen door de aardbevingen”, laat Koen weten. “Tot een paar weken geleden was dit een vredig huis voor ongeveer 400 gezinnen, maar een groot deel van het dorp werd verwoest en veel mensen zijn er nu dakloos. Nadat ik persoonlijk de schade heb gezien, heb ik met een aantal vrienden toegezegd de families in dit dorp te helpen door zoveel mogelijk huizen herop te bouwen.”

“Omdat dit veel geld kost, organiseren we heel wat acties ten voordele van de slachtoffers”, zegt Jan. “Het doel is om in totaal 100.000 euro te verzamelen en dit geld zal gebruikt worden om ongeveer 25 aardbevingsbestendige huizen te bouwen. De benefietavond in Het Verdronken Eiland is hier een deelproject van en we roepen iedereen op om een steentje bij te dragen.”

“De benefietavond begint vanaf 19 uur en er zijn de ganse avond drankjes en snacks te verkrijgen”, zegt medeorganisator Peter Van Assche. “Daarnaast is er ook een juwelenverkoop en een tombola. In de zaal zijn er optredens van Wulder, een beginnen coverband uit de streek, gevolgd door een beatbox-act van Jonas Van Tornhout, de broer van Koen. Als hoofdact is er Spinewood, een coverband met Hansbeekse roots en als afsluiter draait dj Ina met haar team enkele dansbare plaatjes.”

Steunkaarten kosten 5 euro en zijn te verkrijgen bij de leden van de organisatie ‘Lombok needs your help’. Wie niet naar de benefietavond kan komen, kan de slachtoffers ook steunen door te storten op het rekeningnummer BE64 4421 5168 1152 met de vermelding ‘Benefiet 9/11/2018, of via een inzamelactie op Gofundme.com. Meer info via de Facebookpagina ‘Benefiet voor de slachtoffers van Lombok’.

Koen Van Tornhout in Lombok.
rv Koen Van Tornhout in Lombok.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.