Nevele probeert meubels te redden

Johan Cornelis.
Foto GRG Johan Cornelis.
In de loop van juni zitten de politieke kopstukken in Nevele samen om te bekijken hoe de meubels gered kunnen worden in het fusieverhaal. Eerder gingen Aalter en het trio Lovendegem, Zomergem, Waarschoot al aan Nevele voorbij. En ook in Deinze zitten ze niet op een fusie te wachten.

Dat fusiegemeente 'Aalter XL' en de Lievegemeenten in Nevele geen partner ziet is volgens oppositiepartij Nieuw Nevele omdat burgemeester Johan Cornelis een paria is binnen zijn eigen partij. Cornelis is door CD&V schaakmat gezet. Een falen van onze anders zo strategische burgemeester. Of een koekje van eigen deeg voor zijn eigengereide handelen in de brandweerzone Meetjesland, waar zonder akkoord een ambulance en een ladderwagen werd gekocht."

Democratisch werken

"Men speelt de man, maar dat ben ik ondertussen gewoon", reageert burgemeester Johan Cornelis (CD&V). "Ik breng in de loop van de maand juni alle fractieleiders en de voorzitters van de politieke partijen samen om over een mogelijke fusie te praten, dat is de meest democratische manier van werken. In Lovendegem, Zomergem en Waarschoot hebben ze dit niet gedaan" De kans lijkt groot dat ook Nevele ooit in een fusie zal stappen. "We mogen niet naïef zijn. In de toekomst zou er wel eens een verplichte fusie kunnen komen. Aalter of Deinze? Daar spreek ik mij niet over uit", aldus burgemeester Cornelis.


Bij Nieuw Nevele zijn ze niet onder de indruk. "Nevele is wel degelijk het kneusje van het Meetjesland, samen met Zelzate en Eeklo. Weinig benijdenswaardig. We missen 500 euro per inwoner schuldvermindering door het falen van het bestuur. Nu nog holderdebolder een werkgroep oprichten is veel te laat en een vrij doorzichtige truc van de burgemeester om het proces alsnog te vertragen", besluit Caron.


De partij Groen -niet in de gemeenteraad, maar wel steeds meer actief in Nevele- pleit dan weer voor maximale openheid. "Wij hopen dat de toekomst van onze gemeente niet wordt beslist via achterkamerpolitiek, maar dat ook de inwoners worden geconsulteerd om een draagvlak voor een eventuele fusie te creëren", zegt voorzitter Bastiaan Notebaert.