Muzikanten starten Pop Up Studio

BANDS KUNNEN ZOWEL AUDIO- ALS VIDEO-OPNAMES AANVRAGEN

De broers Hillert, Servaas en Wouter Bingé en Dries De Porre stonden tijdens de Gentse Feesten al met hun Pop Up Studio in de theaterzaal van De Waanzin.
Foto WN De broers Hillert, Servaas en Wouter Bingé en Dries De Porre stonden tijdens de Gentse Feesten al met hun Pop Up Studio in de theaterzaal van De Waanzin.
Met de Pop Up Studio is Hansbeke opnieuw een opnamestudio rijker. "Volgend jaar komt er een 'vaste studio' in een schuur die we verbouwen, nu trekken we rond als mobiele studio", legt Servaas Bingé, zelf zanger, uit. "Elke band moet vandaag met livebeelden kunnen tonen wat hij waard is."

Hansbeke mag zich zonder enige overdrijving de muzikale hoofdstad van onze regio noemen. Muzikanten met naam en faam - Johan Verminnen en Derek, om de bekendste te noemen - vonden er jaren geleden een thuis. En nu rijzen ook de opnamestudio's er als paddenstoelen uit de grond. Cultuurcentrum Arscene heeft een eigen studio annex concertzaal, in Studio Greenhouse van muzikant en producer Ward Snauwaert kwam onder andere Berlaen opnemen en straks komt er ook in de Warandestraat een opnamestudio.

Vaste studio

"Of er hier iets in het leidingwater zit? Neen, het moet puur toeval zijn", lacht Servaas Bingé, die samen met zijn broers Wouter en Hillert en Dries De Porre de nieuwe studio heeft opgericht. "We zijn een schuur aan het verbouwen tot vaste studio. Die moet volgend jaar helemaal klaar zijn. Omdat we het opnamemateriaal al in huis hebben, trekken we nu al rond als een pop-upstudio." Dat is meteen ook de naam: Pop Up Studio. "We doen zowel audio als video en we merken dat de vraag groot is. Van airplay en cd-verkoop alleen kan je als artiest moeilijk overleven. Elke band moet vandaag op sociale media aanwezig zijn. Als je aan de bak wil komen en optredens wil binnenhalen, moet je met livebeelden kunnen tonen wat je waard bent. Voor sociale media hoeft de kwaliteit niet excellent te zijn, dat is juist. Maar het verhoogt wel je geloofwaardigheid. Er is veel degelijke homerecording, maar wij mikken hoger en we hebben daar ook de technische bagage voor. Zo doen we ook bedrijfsfilms."

Live recording sessies

De mensen achter Pop Up Studio zijn zelf stuk voor stuk ervaren muzikanten en vormen samen de band The Baseballbats. Ze kennen de weg in muziekland goed en de start oogt veelbelovend. "We hebben een theatershow van Mich Walschaerts (de helft van Kommil Foo, nvdr.) gecapteerd en tijdens de Gentse Feesten hebben we tien dagen live recording sessies gehouden. "Na een oproep stelden 302 bands zich kandidaat, wij hebben er daar twintig uit geselecteerd. Een mooie manier om onze portfolio op te bouwen en we voelen nu al dat sommige bands het gaan maken. Het is onze bedoeling om die sessies regelmatig te herhalen. Waar we op mikken? We zien wel waar we terecht komen of waar we stranden (lacht). Het is erg leuk om te doen, dat in ieder geval."


Het visitekaartje van Servaas Bingé wordt stilaan te klein: arts, ploegdokter bij Lotto-Belisol, zanger bij SerVaaS en The Baseballbats en nu dus ook de Pop Up Studio. "Ik hou me hier vooral bezig met het administratieve gedeelte, maar ik kan het niet ontkennen: ik kan muziek niet missen in mijn leven, dat zou ik ook niet willen."


Meer informatie is te vinden op www.popupstudio.be.