Meetjesland gaat voor energiezuinige verlichting

Twaalf gemeenten uit het Meetjesland hebben een regiomasterplan klaar voor openbare verlichting. Bedoeling is om pakken energie te besparen.

Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem hebben samen met Eandis aan het plan voor de openbare verlichting gewerkt. Bedoeling is de kostprijs van openbare verlichting naar beneden te krijgen, minder energie te verbruiken en toch voor een optimale veiligheid van de gemeentewegen te zorgen.


"Met dit plan kunnen de betrokken steden en gemeenten beter gefundeerde beleidsbeslissingen nemen", zegt Dirk Smet van Eandis. "In een landelijke weg is niet dezelfde verlichting nodig als op een drukke doorgangsweg. In het Meetjesland brandt vandaag bijna 99 procent van de straatlampen nog steeds de hele nacht door, wat op heel wat plaatsen niet nodig is. Via het masterplan wordt die situatie op een doordachte manier bijgestuurd, vooral door de toepassing van doof- of dimprogramma's of door de plaatsing van aangepaste verlichtingstoestellen. Zo kan het energieverbruik naar beneden. Dat is nodig, want vandaag verbruikt de openbare verlichting in het Meetjesland nog evenveel stroom als 3.780 gezinnen." (JSA)