Klavertje 4 duikt hele week tussen de boeken

Ilka Van Hoogenbemt in de schoolbibliotheek van Klavertje 4.
Anthony Statius Ilka Van Hoogenbemt in de schoolbibliotheek van Klavertje 4.
De leerlingen van Leefschool Klavertje 4 in Nevele zitten deze week nog meer dan anders met hun neus tussen de boeken. Ilka Van Hoogenbempt won de zilveren medaille in de verkiezing Boekenjuf 2018 en ze organiseert nog tot en met vrijdag een boekenprikkelweek met onder andere een kinderboekenbeurs en verhalentuin. “Onze leerlingen lezen iedere dag minstens 35 minuten”, zegt Ilka.

Ilka Van Hoogenbempt is zorgcoördinator op de Leefschool Klavertje 4 in Nevele en ze werd door directrice Kristien Vandendriessche genomineerd als Boekenjuf 2018. Ilka behaalde de tweede plaats van alle laureaten in Vlaanderen en om deze titel kracht bij te zetten organiseert ze samen met de school een boekenprikkelweek.

“Enkele jaren geleden zijn we ingestapt in het Nederlandse LIST-project”, vertelt Ilka. “LIST staat voor Lezen Is Top en het doel is om de leerlingen efficiënter te doen lezen. Bij ons op school lezen alle leerlingen iedere dag op een vast moment 35 minuten in de klas. We plannen dit na de speeltijd van 10.30 uur en dan is de hele school muisstil. We hebben ook onze eigen schoolbibliotheek en ieder boek heeft een unieke QR-code zodat we zien wie op welk moment welk boek aan het lezen is.”

“Deze week doen we nog extra inspanningen om het leesplezier bij onze leerlingen te bevorderen. Zo is er een kinderboekenbeurs in de refter met heel wat hippe boeken van Letters&Co uit Deinze en op woensdag komen er de bekende schrijvers en illustratoren Pieter Gaudesaboos, Kristien Dieltens en Suzan ’t Hooft op bezoek. Op enkele inspiratieplekken hangen illustraties op en op basis van die tekeningen mogen onze leerlingen ook zelf aan de slag. Verder is er een verhalentuin, er zijn kijkdozen en op donderdag maken we met iedereen een leesslinger door de gebouwen van onze school.”

Ook de peuters ontdekken de kinderboekenbeurs.
Anthony Statius Ook de peuters ontdekken de kinderboekenbeurs.
Ilka helpt de allerkleinsten met het uitkiezen van een boek.
Anthony Statius Ilka helpt de allerkleinsten met het uitkiezen van een boek.
Een van de oma's vertelt aan de hand van zelfgemaakte kijkdozen verhalen over haar lievelingsboeken aan de leerlingen van Klavertje 4.
Anthony Statius Een van de oma's vertelt aan de hand van zelfgemaakte kijkdozen verhalen over haar lievelingsboeken aan de leerlingen van Klavertje 4.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.