Inspraak over vernieuwing dorp

Aan het cultuurhuis wisselen bewoners en studiebureau van gedachten.
Foto Gaëtan Regniers Aan het cultuurhuis wisselen bewoners en studiebureau van gedachten.
In Hansbeke staat alles deze week in het teken van de herinrichting van de dorpskern. Onder de noemer 'Studio Hansbeke' geeft het Nederlandse studiebureau Artgineering de Hansbekenaren de kans om inspraak te hebben.

Aanleiding is de dorpskernvernieuwing naar aanleiding van de aanleg van het derde en vierde spoor en de vermoedelijke komst van een ringweg. "Er lopen nog juridische procedures tegen de ringweg, maar een beheersplan is voor de beschermde dorpskern sowieso nodig. Ook de opmaak van een masterplan is geen verloren werk", benadrukt schepen Mia Pynaert (sp.a). Gisteren stond er onder andere een wandeling door het dorp op het programma. Daarbij was veel aandacht voor erfgoed - heel wat woningen bevinden zich binnen het beschermd dorpsgezicht - en voor de toekomstige inrichting van Hansbekedorp. "Hansbekedorp is historisch gezien de ruggegraat van het dorp", legt Stefan Bendiks van Artgineering uit. "Hier zouden we opnieuw een wegdek willen aanleggen van gevel tot gevel, zoals het ooit was. Kasseien zijn een mogelijkheid, omdat dit beter zou aansluiten bij de trage wegen die uitkomen op Hansbeke-dorp."


Waar er ook weinig twijfel over bestaat: het park van het Cultuurhuis moet veel beter benut worden. "Nu is hier enkel de jaarlijkse Oerwoudfuif, terwijl dit een mooie ruimte in het dorp is." Ook op vrijdag tussen 15 en 17 uur is er in de oude jongensschool nog een participatiemoment, vrijdagavond houdt het studiebureau om 20 uur een afsluitende presentatie. (GRG)