Huis Dhaenens krijgt tweede leven

MOEDER (40) EN ZOON (22) HEROPENEN CAFÉ MET NEGENTIG JAAR GESCHIEDENIS

Het historische café Huis Dhaenens in het dorp van Hansbeke gaat op 31 januari weer open. Negentig jaar lang was het schuin tegenover de kerk het populaire café en bijhorende beenhouwerij van de familie Dhaenens, maar een klein jaar geleden ging het café dicht. Kim Uijtten-Boogaert (40) en haar zoon Dylano Henze (22) nemen de zaak nu over en gaan zoveel mogelijk van de nostalgie bewaren. Zelfs de naam Huis Dhaenens blijft behouden.

Moeder Kim en zoon Dylano wonen al dik drie jaar in Hansbeke en willen opnieuw voor wat extra gezelligheid zorgen in het dorp. "Ik ben teamleider bij het transportbedrijf DPD in Aalter en mijn zoon werkt in Het Sparrenhof in Aalter", vertelt Kim haar verhaal. "Elke dag passeerde ik voorbij Huis Dhaenens en telkens zag ik het bordje hangen dat het café te huur was. Mijn zoon is geboren voor de horeca en ik weet dat hij droomt van een eigen zaak. We gaan de sprong wagen en gaan Huis Dhaenens weer openen. We willen een gezellig dorpscafé waar de mensen nog met elkaar praten. We willen echt voor een open en huiselijke sfeer zorgen. Echt iedereen moet zich hier welkom voelen."

Veel geschiedenis

De naam Huis Dhaenens blijft behouden. "Dit pand draagt zoveel geschiedenis met zich mee, dat we daar geen moment over getwijfeld hebben", vertelt Dylano. "Zowel mijn moeder als ikzelf gaan onze huidige job nog houden. Op dinsdag, woensdag en donderdag sta ik in het café. Op vrijdag, zaterdag en zondag staat mama achter de toog. Op maandag zijn we dicht. Zalig om zo'n historisch café een tweede leven te kunnen geven. Aan één van de muren willen we veel oude foto's hangen van in de tijd van de familie Dhaenens. En we willen het café ook opsmukken met oude spullen uit het vroegere café."

Het waren Daniël Dhaenens en Helena De Wulf die de zaak meer dan negentig jaar geleden opstartten. Raphaël Dhaenens en Alice -Lieske- D'hondt waren de tweede generatie vanaf 1951. Zus en broer Nadine en Ronny Dhaenens hebben de cirkel daarna rond gemaakt, tot het voorjaar van vorig jaar. Ronny had de beenhouwerij in 2009 al gesloten en Nadine moest na wat gezondheidsproblemen vorig jaar het café sluiten. "We zijn enorm fier dat het café weer open gaat en vooral dat de naam Huis Dhaenens blijft bestaan", zeggen Ronny en Nadine Dhaenens, zichtbaar geëmotioneerd. "De hele familie heeft altijd voor de zaak geleefd. Dit zorgt voor een goed gevoel in ons hart en ook een vleugje fierheid. We geven de nieuwe uitbaters helemaal onze zegen. Hopelijk wordt Huis Dhaenens weer een plaats van warmte en genegenheid in het dorp."

Vleesautomaat

Het café opent op dinsdag 31 januari de deuren. Vanaf 1 april komt er nog een brok geschiedenis bij. "Huis Dhaenens was vroeger links het café en rechts de beenhouwerij", vertelt Kim. "Ook de beenhouwerij keert deels terug. Henk De Vlieger gaat met zijn bedrijf Meat Time een vleesautomaat plaatsen op de plaats waar vroeger de beenhouwerij was. Je zal je vlees op voorhand moeten bestellen en dan kan je het komen afhalen in de automaat. Bij elke bestelling zal je ook een gratis consumptie krijgen voor in het café. Het wordt dus weer zoals vroeger: ambachtelijk en vers vlees halen in het dorp en ondertussen ook een pintje drinken en een 'klapke doen' in het café er naast. Kan het nog gezelliger?"

Toen Lieske in 2004 overleed werd ze opgebaard in haar café en vertrok de rouwstoet van daar naar de kerk.
JSA Toen Lieske in 2004 overleed werd ze opgebaard in haar café en vertrok de rouwstoet van daar naar de kerk.
Dylano en mama Kim in het café Huis Dhaenens. Ze willen zoveel mogelijk de oude nostalgie bewaren.
Joeri Seymortier Dylano en mama Kim in het café Huis Dhaenens. Ze willen zoveel mogelijk de oude nostalgie bewaren.
Lieske met haar kinderen Ronny en Nadine. De combinatie van café met beenhouwerij doet denken aan de tijd van De Paradijsvogels.
JSA Lieske met haar kinderen Ronny en Nadine. De combinatie van café met beenhouwerij doet denken aan de tijd van De Paradijsvogels.