Gemeente verhuurt zalen niet aan sekten

Als het van het gemeentebestuur afhangt zijn de Getuigen van Jehova, Scientology en boeddhisten straks niet meer welkom in gemeentelijke zalen. "We verhuren niet aan sekten", klinkt het.


"Gemeentegebouwen kunnen niet ter beschikking worden gesteld aan organisaties van niet-erkende levensbeschouwingen." Met die extra clausule in het reglement voor gemeentezalen wil het bestuur 'ongewenste' organisaties weren. Niet-erkende levensbeschouwingen zijn groepen als de Getuigen van Jehova en Scientology, maar ook bijvoorbeeld de aanhangers van het Boeddhisme.


"We hebben weet van een aanvraag, en we willen vermijden dat een sekte een zaal huurt", zegt schepen van Cultuur Mia Pynaert (sp.a). Om de aanvraag te kunnen weigeren, past men nu het reglement aan. Over wie het gaat, wil Pynaert ook na aandringen niet kwijt. Filip Vervaeke van oppositiepartij Nieuw Nevele kijkt in de richting van de Jehova's Getuigen. "Persoonlijk heb ik respect voor meerdere geloofsovertuigingen, maar ik denk dat de getuigen van Jehova worden aanzien als een niet-erkende levensbeschouwing, en zeker door christenen."


Schepen Pynaert beseft dat er kritiek kan komen op de clausule. "Het is een moeilijke grens om te trekken, dat weet ik. Maar we kunnen maar moeilijk alle organisaties opsommen. Daar kan over gedebatteerd worden, daar heeft iedereen het democratisch recht toe." (GRG)