Derek palmt Theater Aan Zee in met prachtige chansons

Derek & The Dirt op het podium van TAZ.
Foto Benny Proot Derek & The Dirt op het podium van TAZ.
Aan muziek geen gebrek tijdens Theater Aan Zee. Een van de meest opvallende en gesmaakte voorstellingen is ongetwijfeld Place Musette onder leiding van Dirk 'Derek' Dhaenens.

Samen met accordeonist Rony Verbiest, contrabassist Mario Vermandel, gitarist Hans Van Oost en drummer Luc Vanden Bosch brengt Derek een ode aan het Franse chanson. "Al tien jaar verzorg ik tijdens de Gentse Feesten op het Beverhoutplein ook Place Musette", vertelt de zanger-gitarist. "Met enkele bevrienden muzikanten duiken we in het rijke archief van het chanson. Het is ontzettend plezant, vooral omdat er elke avond een gastmuzikant mee het podium bestijgt. Zo passeerden Jan De Smet, Johan Verminnen en Mich Walschaerts al de revue. Vanavond is het de beurt aan Greet 'Maria' Van Cromphaut, vrijdag Patrick Riguelle."


De setting in het Leopoldpark is intiem en ontzettend gezellig. Toch is het opvallend dat Derek zich aan Franse muziek waagt, omdat hij vooral bekend is van de rockformatie Derek & the Dirt. "Yves Meersschaert, met wie ik vele jaren muziek schrijf voor Derek & the Dirt, komt uit Ronse en is Franstalig opgevoed. Via hem leerde ik de Franse muziek kennen. Ik heb, als vertaler-tolk, onlangs het lied 'Lepeltjesgewijs' van Bart Peeters vertaald voor Isabelle A, tijdens het programma 'Liefde voor muziek'."


Toch ligt Derek & the Dirt niet stil. "Afgelopen jaar hebben we enkele optredens gespeeld en we duiken opnieuw de studio in. Misschien komt er volgend jaar een nieuw album en kunnen we opnieuw op enkele festivalpodia spelen." (TVA)