Boezembrood helpt kanker bestrijden

BAKKER PAKT UIT MET OPMERKELIJKE ACTIE VOOR 'WARMSTE WEEK'

Professor Herman Depypere en Luc en Katrien Welvaert tonen het boezembrood en de affiche van de actie.
Foto Gaëtan Regniers Professor Herman Depypere en Luc en Katrien Welvaert tonen het boezembrood en de affiche van de actie.
Bakker Luc Welvaert is de bedenker van het 'Boezembrood' dat straks wellicht bij een honderdtal Oost-Vlaamse bakkers in de rekken ligt. "Het brood heeft de vorm van een boezem, de opbrengst die we hiermee verzamelen gaat naar het onderzoek naar borstkanker", zegt de bakker.

Een boezembrood ziet eruit zoals een vrouwenboezem: twee broden die aan elkaar hangen en waar met roggebloem twee 'tepels' zijn op uitgebeeld. Het opvallende idee komt van bakker Luc Welvaert uit Nevele, die samen met de Oost-Vlaamse bakkersfederatie het concept uitwerkte. "Ik speelde al langer met het idee om iets te doen voor de Warmste Week, die dit jaar naar Oost-Vlaanderen komt (Wachtebeke, nvdr.)", vertelt bakker Welvaert, die ook voorzitter is van de Deinse bakkersbond.

Borstkanker

"Toen een vriendin wat later niet meekon op reis omdat ze behandeld moet worden voor borstkanker, ben ik in die richting beginnen denken. Het boezembrood is heel eenvoudig te maken bruin brood dat een zeshonderdtal gram weegt. De vorm spreekt wel aan, denk ik." Het boezembrood kan je de volgende weken bij heel wat Oost-Vlaamse bakkers kopen. "Wij hebben een vijfhonderdtal leden en we hopen dat er een honderdtal meedoen aan de actie", vertelt voorzitter Luc De Boey van de Oost-Vlaamse bakkersfederatie.

Veel vraag

"Het boezembrood kan elke bakker invullen naar de smaak die zijn klanten gewoon zijn. En het slaat wel aan, merken we. Zelfs uit West-Vlaanderen komen vragen of ze ook op de kar kunnen springen." Per verkocht brood gaat een halve euro naar het kankeronderzoek van professor Herman Depypere van het UZ in Gent. "Super dat men met zo'n creatief idee komt", vindt de prof. "Jammer genoeg behoren we op het vlak van het aantal vrouwen die borstkanker krijgt tot de wereldtop. We spreken over meer dan tien procent van de vrouwen. Het feit dat we lang leven is een van de factoren die een rol speelt, net als overgewicht na de menopauze. Ook het feit dat vrouwen laat zwanger worden speelt een grote rol. We hebben gemerkt dat vrouwen die vroeg zwanger worden veel minder vaak borstkanker krijgen", vertelt professor Depypere.


"Daarom werk ik mee aan een internationaal onderzoek dat jonge vrouwen zwangerschapshormoon toedient en waarbij we kijken of dit borstkanker helpt vermijden. Het geld van het boezembrood is heel welkom. Onderzoek is nu eenmaal duur en de financiering laat vaak lang op zich wachten. Het voordeel van dit onderzoek is dat we al heel snel resultaat verwachten. Tegen maart 2018 zullen we al heel wat meer weten", weet de professor.


De bakkers die het boezembrood verkopen, zijn te herkennen aan de gelijknamige affiche en zijn ook terug te vinden op een Facebookpagina. "In december trekken we dan met een cheque naar Wachtebeke", belooft Welvaert. "Op welk bedrag we mikken? Ik heb geen flauw idee."


De Warmste Week van Studio Brussel gaat binnen exact veertig dagen van start.