André Bollaert (69) gehuldigd als nieuwe ereburger van Nevele

“Iedere dag duik ik in de archieven”

André Bollaert in de kerk van Poesele.
Anthony Statius André Bollaert in de kerk van Poesele.
André Bollaert, de voorzitter van de heemkundige kring Het Land Van Nevele, mag zich vanaf nu ereburger van Nevele noemen. Op vrijdagavond 5 oktober wordt hij door het gemeentebestuur gehuldigd in de kerk van het dorpje Poesele, op een steenworp van zijn huis. “Natuurlijk ben ik geflatteerd, maar deze erkenning gaat naar iedereen die zich inzet voor onze heemkundige kring. Die telt ondertussen 628 leden, dat zijn meer mensen dan er in mijn geboortedorp wonen”, zegt André.

André Bollaert is zowat de levende Wikipediapagina van Nevele, maar nog een pak accurater. Sinds 2007 is hij voorzitter van Het land van Nevele, één van de meest actieve en grote heemkundige kringen van het land. Zijn passie voor de geschiedenis van zijn geboortestreek kende haar weerklank in ontelbare publicaties en sinds de jaren 90 ook in tentoonstellingen, waarmee André en zijn team ook een breed publiek weten aan te spreken. “Onze meest succesvolle tentoonstellingen waren die over de wielersport in 1999 en die over de duivensport in 2007. Toen kregen we de top van de Belgische duivensport over de vloer”, zegt André.

Leden tot in Indonesië

Als ereburger sluit André aan in het rijtje waartoe ook barones Monika Van Paemel, auteur Erwin Mortier, professor Willy Baeyens, kunstschilder Jan Burssens, heemkundige Jan Luyssaert, zanger Johan Verminnen en wielervedette Walter Planckaert behoren. “Ik was aangenaam verrast toen de burgemeester mij had voorgesteld als ereburger”, zegt André. “Ik ben zeer geflatteerd, maar ik doe dit niet alleen. Onze volledige team verdient een erkenning. We waren indertijd de eerste heemkundige kring met een eigen website en met vele publicaties zijn wij ook vaak de koploper. Zo brachten wij als eerste een reeks over emigratie en met onze recente reeks over de heren van Nevele hebben we zeker gescoord. Vooral vanuit adellijke kringen kregen we heel veel positieve reacties. Onze heemkundige kring is populairder dan ooit. We hebben leden van over heel Vlaanderen, zelfs uit de Verenigde Staten, Namibië en Indonesië en die hebben allemaal een band met deze streek. We zijn voor velen een bindmiddel voor deze inwoners en ex-inwoners met hun geboortestreek. Ons ledenaantal is het laatste jaar gestegen van 450 naar 628 leden, dat zijn meer mensen dan er in mijn geboortedorp Poesele wonen”, lacht André.

De huldiging vindt op vrijdagavond 5 oktober plaats in de kerk van Poesele, op een steenworp van Andrés ouderlijk huis in de Beentjesstraat. “Ik heb bijna heel mijn leven in Poesele gewoond”, zegt André. “Ik ging hier naar de jongensschool en de dorpsonderwijzer Ademar Mestdach wakkerde met zijn verhalen mijn interesse voor de lokale geschiedenis aan. Ik ben mijn opzoekingswerk op jonge leeftijd gestart en ik ben dat tot nu altijd graag blijven doen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik ergens in de archieven duik. Momenteel ben ik bezig met het herbestemmingsproject van de kerk van Poesele. Als secretaris van de kerkfabriek ben ik al jaren betrokken bij het reilen en zeilen rond de kerk. Het gebouw krijgt een nieuwe bestemming als gemeenschapszaal voor concerten en kleine tentoonstellingen. Na kleine verbouwingswerken komt er een sanitair blok en een keuken. Het meubilair en de kleine voorwerpen, die ooit werden geschonken door Poeselaars blijven behouden." 

Gemeente promoten

"André heeft zich op heel veel vlakken ingezet voor onze gemeente en is ook ver daarbuiten een alom gewaardeerd persoon", zegt cultuurschepen Mia Pynaert (sp.a). "Wij kennen hem deze eretitel toe omwille van de wijze waarop hij de geschiedenis en de heemkunde van onze gemeente kenbaar maakt en promoot en door zijn persoonlijkheid, waarmee hij mensen verbindt en bewust maakt van onze heemkundige rijkdom."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.