Neuzen achter gesloten deuren

PATRIMONIUM VOOR ÉÉN DAG IN DE KIJKER

Open Monumentendag is dé dag om te neuzen achter deuren van kastelen en kerken of andere bouwsels die normaal gesloten blijven. Zoals het Prinsenkasteel, dé publiekstrekker. Kinderen konden er zelf een middeleeuws monument bouwen en spijkers smeden.

"We bewaren en behouden ons patrimonium niet om het onder een glazen stolp te plaatsen. Wij willen zo veel mogelijk mensen met ons erfgoed kennis laten maken, ons erfgoed leren koesteren, ons erfgoed helpen bewaren", had Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), bij de aanvang van deze 28e editie van de Open Monumentendag gemeld.

Ook onze regio zetten zijn monumenten in de kijker. Sommige gemeenten kwamen zelfs heel origineel uit de hoek. Zo ontwaakte Humelgem gisteren eensklaps midden in de jaren '60. Meer dan dertig figuranten beleefden in de klederdracht van toen de sixties opnieuw. Natuurlijk mochten hierbij de oldtimers niet ontbreken. In dit kader kon iedereen een geleide wandeling langs de prachtig gerestaureerde Romaanse Sint-Katarinakerk maken. In Wolvertem bleven ze gewoon in het jaar 2016, maar hier werd het oud-gemeentehuis in de kijker geplaatst. Onder de deskundige leiding van een erfgoedspecialist kwamen tientallen mensen het gemeentehuis bewonderen. Naast de glasramen met wapenschilden en spreuken in het oud-Nederlands trok het prachtige interieur bewonderende blikken.

Donjon

In Grimbergen kon men niet achterblijven. Onder begeleiding kon men de burchtheuvel of motte bezichtigen, waarna een kleine wandeltocht leidde tot de oude borcht en het grotendeels verdwenen 'Hof ter Tommen'. Trekpleister bij jong en oud was het Prinsenkasteel. Voor de gelegenheid was de donjon, de versterkte woontoren, opengesteld. Het inspireerde enkele kinderen om met een denkbeeldig zwaard even ridder te worden. Het bleek alleszins een van de populairste bestemmingen voor de jongsten te zijn, want even verder werd een heuse middeleeuwse bouwwerf gedemonstreerd. Zeer voorzichtig kapten kinderen tot twaalf jaar stenen om mee te bouwen aan het kasteel en de echte durvers smeedden spijkers.

Ook in Vilvoorde bleef men niet achter op deze speciale dag. "Vilvoorde is volop in ontwikkeling en wordt grondig vernieuwd tot aantrekkelijke woon- en werkstad aan het water. We mogen daarbij niet blind blijven voor ons verleden. Tijdens het weekend van Open Monumentendag focussen we op een aantal belangrijke erfenissen uit de geschiedenis van Vilvoorde", aldus burgemeester Hans Bonte. Zo gaf een archeoloog uitleg over de opgravingen op de Grote Markt. Ook kon een 17e eeuwse woning en de Overdekte Markt bezocht worden.

In Humelgem keert men terug naar de witloofteelt in de jaren 60.
Dieter Nijs In Humelgem keert men terug naar de witloofteelt in de jaren 60.
Spijkers smeden in het Prinsenkasteel. Niet voor doetjes.
Dieter Nijs Spijkers smeden in het Prinsenkasteel. Niet voor doetjes.
Kinderen maken een middeleeuws bouwwerk. Daarvoor moeten ze loodzware stenen verplaatsten.
Dieter Nijs Kinderen maken een middeleeuws bouwwerk. Daarvoor moeten ze loodzware stenen verplaatsten.