Mama met 4 kindjes moet land uit

TSJETSJEENSE WORDT NA 5 JAAR NAAR POLEN UITGEWEZEN

Vijf jaar nadat de Tsjetsjeense Medna Medinova (33) zich samen met haar vier kinderen in België vestigde om de oorlog in haar thuisland te ontvluchten, moet zij nu weer het land uit. Ze had eerst asiel aangevraagd in Polen, waardoor ze met haar kroost naar daar wordt uitgewezen. "Maar daar zijn geen mogelijkheden, ik hoop ooit terug te keren naar hier", zegt ze.

Medna passeerde samen met haar vier kinderen onder meer in Frankrijk, Denemarken, Zweden en Polen. In dat laatste land had ze asiel aangevraagd en het dossier was reeds goedgekeurd, maar nadat haar man er werd opgepakt en nooit meer terugkeerde, kocht ze een treinticket naar Brussel. Dat haar asielaanvraag reeds was gebeurd, zou haar jaren later fataal worden... "Toen ik naar België trok, wist ik niets over het land. Het leven bleek hier goed te zijn en de kinderen werden gelukkige Vlaamse kinderen", legt ze uit.

Inzamelacties

Aanvankelijk kreeg het Russische gezin een plekje in het Neerpeltse Sint-Hubertuscollege waar het OCMW een appartement achter de kapel afhuurt. Na zes maanden kreeg Medna het bericht dat ze het land moest verlaten, maar omdat ze die beslissing wou aanvechten, stelde de gepensioneerde schoolpastoor Jan Winters (89) voor om het gezin de vroegere eetzaal van de priesters aan te bieden als tijdelijke verblijfperiode.

De drie dochtertjes die intussen 6, 8 en 12 jaar zijn, trokken samen met hun intussen zevenjarig broertje naar de school in het centrum van Neerpelt. Een drietal mensen van de ouderraad ontfermden zich over het gezin. "Medna werd een soort zus van mij", klinkt het bij Marleen van de ouderraad. "Via Facebook werden er regelmatig inzamelacties voor kleren, speelgoed, lakens en andere nuttige dingen gedaan. De respons was altijd groot en mensen boden zelf ook dingen aan", gaat ze verder.

"Als een bom"

Halfweg november 2016 kreeg het gezin ontzettend slecht nieuws. "Fedasil liet weten dat het vijftal voor de week van 20 januari best het land vrijwillig verlaat, want anders worden ze opgepakt en op het vliegtuig gezet", stelt Josée. "Het zat altijd in hun achterhoofd, maar toch sloeg het in als een bom op de lagere school. Ergens hoopten ze om hier toch asiel te krijgen", treedt Marleen haar bij.

Aanstaande zaterdag wordt er in de feestzaal van het College een afscheidsactiviteit voor het gezin georganiseerd. "Om Medna en haar kinderen financieel en emotioneel een hart onder de riem te steken is er een samenkomst met een drankje en wat chips. Mensen mogen ook vrijwillig een bedrag doneren en iedereen is welkom", vat Kim Strzebonski van de ouderraad samen. Daarna moet Medna met haar kindjes het land verlaten. "Juridisch gezien wordt het beschouwd als een gedwongen terugkeer. Waar ze terechtkomen in Polen is erg onduidelijk. We weten alleen dat ze in Warschau zullen belanden, maar daar is alles mee gezegd. Ze kunnen opgevangen worden met bloemen, maar evengoed helemaal alleen in de kou aan hun lot overgelaten worden. Dat ze indertijd al asiel aanvroegen in Polen, heeft hen uiteindelijk genekt. Anders was er zeker een toekomst in België geweest", onderstreept Strzebonski.

Vlot Nederlands

Medna hoopt ooit toch terug te keren naar België. "Hier wil ik een toekomst opbouwen. Ik wil op zoek gaan naar werk en mijn kinderen spreken intussen vlot Nederlands dus zij hebben hier alle mogelijkheden. Om hen maak ik me het meeste zorgen. Polen is voor ons een vreemd land. Zaterdag worden er mailadressen uitgewisseld, zodat we vanuit Polen toch in het Nederlands kunnen blijven communiceren", besluit de aangeslagen vrouw.

Medna met haar vier kinderen, kokkin José, Marleen en Kim van de ouderraad. Medna wou niet herkenbaar in beeld.
Bart Borgerhoff Medna met haar vier kinderen, kokkin José, Marleen en Kim van de ouderraad. Medna wou niet herkenbaar in beeld.