Laserstralen uit vliegtuig leggen archeologische site in Kolisbos bloot

Het afgelopen jaar bleek uit onderzoek door het Agentschap Onroerend Erfgoed en de KU Leuven dat er in het Kolisbos zogenaamde 'Celtic Fields' liggen, een landbouwsysteem uit circa 800 voor Christus.

Opvallend is dat de ontdekkingen niet meteen met het blote oog zichtbaar zijn. "Het is anders dan grafheuvels die je wel duidelijk kan zien. In het verleden zijn er in het Kolisbos al opgravingen geweest. Nu heeft men vanuit een vliegtuig lasterstralen op de grond afgeschoten. Vervolgens is men gaan kijken naar de hoogteverschillen. Zo bleek dat er duidelijk wallen te vinden zijn van 20 tot 40 centimeter hoog. Zij omringen veldjes van veertig meter op veertig meter. Deze akkertjes werden gebruikt in de landbouw. Ze zouden dateren uit de bronstijd. Als je wandelt door het Kolisbos, valt dat niet op, maar op de tekeningen wordt wel duidelijk dat ze er zijn", legt schepen Niels Valkenborgh uit.

"In de buurt zijn er nog locaties waar men dergelijke vondsten deed", verwijst de schepen naar onder meer de Romeinse Dijk in Neerpelt. "Het Kolisbos is echter een heel mooi en groot overblijfsel. De kans bestaat trouwens dat er nog veel meer in de grond zit. De Vlaamse minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) nam in oktober de beslissing om het complex voorlopig te beschermen als archeologische site, mogelijk wordt dat in de toekomst definitief het geval", aldus de schepen. Nu is het Kolisbos volledig open voor wandelaars. "Dat willen we zo houden. Er zijn wel wat mensen die in het bezit zijn van landbouwgronden, dus er zal moeten bekeken worden of er iets verandert voor hen", geeft Valkenborgh aan. Vanavond om 19 uur is er in het gemeentehuis een informatieavond over het Celtic Fieldcomplex in het Kolisbos. (BVDH)

Een voorbeeld van een Celtic Field-wal. Je ziet duidelijk aan de donkere kleur waar de ploeg de grond heeft omgewoeld.
AOE Een voorbeeld van een Celtic Field-wal. Je ziet duidelijk aan de donkere kleur waar de ploeg de grond heeft omgewoeld.