Gebedswake kleurt duivelsrood

AFSCHEID STIJN UMANS BRENGT 700 MENSEN SAMEN VOOR PAROCHIEKERK

Zo'n 700 mensen verzamelen in rodeduivelsplunje voor de parochiekerk. Marc Wilmots nam afscheid via Twitter.
PHOTO NEWS Zo'n 700 mensen verzamelen in rodeduivelsplunje voor de parochiekerk. Marc Wilmots nam afscheid via Twitter.
Zo'n 700 vrienden en familieleden hebben in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille afscheid genomen van Stijn Umans. Bijna iedereen ging gekleed in rodeduivelsplunje. "Dit is precies zoals Stijn het wou", zegt zijn beste vriend Mario Winters.

Stijn had zijn afscheid tot in de puntjes voorbereid en vroeg dan ook dat iedereen in het rood naar zijn avondwake zou komen. Maar liefst 700 vrienden en familieleden daagden op om afscheid te nemen van hun goede vriend. Voor een kleine honderdtal was de kerk zelfs te klein. Zij konden de avondwake op groot scherm volgen in het parochiecentrum.

Stijns beste vriend Michael Vandersteen.
PHOTO NEWS Stijns beste vriend Michael Vandersteen.

Brabançonne

Gedurende de hele mis werden de aanwezigen herinnerd aan de voetballiefde van Stijn. Er werd dan ook geopend met de Brabançonne en in de kerk lagen grote vlaggen van supportersclub 1895, Racing Genk en supportersclub De Bemvoort. Het waren zijn nichtjes die als eerste het woord kregen. "Je leeft nu verder in ons hart. We zullen je missen tot de dag dat we elkaar weer zien", klonk het. Nadien was het woord aan Sparta Lille. "Eens Spartaan, altijd Spartaan. Je zal voor altijd een speciale plaats krijgen op onze club."

Het doodsprentje van Stijn. Hij staat op de foto zoals iedereen hem kende: als de grootste rodeduivelsfan van het land.
PHOTO NEWS Het doodsprentje van Stijn. Hij staat op de foto zoals iedereen hem kende: als de grootste rodeduivelsfan van het land.

WK Brazilië

Het emotioneelste gedeelte moest toen nog komen. Eerst was er de emotionele getuigenis van zijn beste vriend Michael Vandersteen. "We leerden elkaar kennen als tegenstanders op het veld. Toen bewonderde ik je al voor je vechtlust en inzet. Met de Rode Duivels hebben we dezelfde passie gevonden, dat zou ons tot beste vrienden maken", vertelde hij vechtend tegen de tranen. "Het WK in Brazilië zal ik nooit vergeten en geen enkel WK zal dat nog kunnen evenaren. Stijn, je hebt me altijd bedankt dat ik je hielp, maar ik moet jou bedanken dat ik met je mee mocht en je me zo vertrouwde. Het zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jou."


Ook broers Roel en Geert namen het woord. "Ik vraag me nog steeds af waarom jij?", vroeg Roel zich af. "Je bent een voorbeeld voor iedereen geweest. Ik ben 31 jaar jouw trotse broer geweest. Het is stil geworden zonder jou. Nu je eindelijk bij mama bent, kunnen jullie samen voor elkaar zorgen. Je zal altijd mijn broertje blijven, ik hou van jou."

Jesse Broekx

'Groeten aan ons ma'

Twee weken geleden maakte Stijn nog de geboorte van Ferre mee, het zoontje van zijn broer Geert. Nadien ging het bergaf. "Hoe moeilijk het ook voor je was, toch kwam je toch. Ik ben je dankbaar dat ik je broer en maat mag zijn. Dat zal altijd zo blijven. Groeten aan ons ma."


Bondscoach Marc Wilmots getuigde via Twitter zijn medeleven. "Vanavond afscheid genomen van Stijn Umans. Topkerel en trouwe supporter. Veel sterkte aan familie & vrienden. Rust zacht Stijn!" Normaal zou de bondscoach samen met Vital Borkelmans naar Sint-Huibrechts-Lille afzakken. "Hij had 's middags nog een sms gestuurd dat hij zou komen", vertelt Mario Winters.


Thierry Courtois - 'papa van' - was wel aanwezig. "Stijn heeft voor iedereen veel betekend. Het was een kleine moeite om hier te zijn. Thibaut had ook graag willen komen, maar vertrekt morgen (vandaag, nvdr.) naar Madrid." Dat Stijn Umans vorige week overleed, was ook voor vader Courtois een shock. "Michael had me in Wales nog verteld dat het beter met hem ging. Ik zal me Stijn herinneren als iemand die altijd positief was en gevochten heeft. Hij is een voorbeeld voor iedereen."

PHOTO NEWS
Enkele vrienden van Stijn ontsteken bengaals vuurwerk om hun vriend te herdenken.
PHOTO NEWS Enkele vrienden van Stijn ontsteken bengaals vuurwerk om hun vriend te herdenken.
PHOTO NEWS
PHOTO NEWS