"Pruik gaf Birte zelfvertrouwen"

MAMA ROEPT OP VLECHTEN TE DONEREN AAN VZW HAARWERKEN

Birte Goyens (11) is tevreden met haar pruik van vzw Haarwerken.
Foto RV/Loes Birte Goyens (11) is tevreden met haar pruik van vzw Haarwerken.
Uit dankbaarheid dat haar 11-jarige dochter Birte Goyens een pruik kreeg van Haarwensen, organiseert mama Loes zondag een pastadag ten voordele van de vzw. Het meisje lijdt aan alopecia, een ziekte die vroegtijdige kaalheid veroorzaakt. Sinds ze haar pruik met natuurlijk haar draagt, heeft de tiener meer zelfvertrouwen. Zondag kan jij ook haar doneren.

Enkele jaren geleden hoorde Loes voor het eerst van vzw Haarwensen. Het ging om een Nederlandse organisatie die gratis pruiken aanbiedt aan kinderen tot 18 jaar die door een kankerbehandeling of alopecia kaal zijn. Loes stuurde foto's door naar de vzw en die besliste dat Birte in aanmerking kwam voor een pruik. Ze mocht in Breda een keuze maken uit vijf exemplaren. Sinds dit jaar bestaat Haarwensen ook in België. Omdat ze best een duwtje in de rug kunnen gebruiken, organiseert Loes een benefiet in Neerpelt.


"Ik begon met enkele vrienden te brainstormen over wat we konden doen voor de vzw en zo kwamen we uit bij een pastadag", vertelt Loes. "Tijdens deze benefiet kunnen mensen haar doneren, waarmee nieuwe pruiken worden gemaakt. Het moet gaan om ongekleurd en gevlochten haar van minstens 30 centimeter lang. De pruiken van Haarwensen worden dus allemaal gemaakt van echt haar."


De vzw stuurt het gedoneerde haar naar Azië en daar worden de haarwerken vervaardigd. De waarde van één pruik bedraagt 1.500 euro.


"Sinds Birte haar pruik draagt, heeft ze veel meer zelfvertrouwen", vervolgt Loes. "Psychologisch was dit een belangrijke stap. Het gaat ondertussen goed met Birte, maar soms is ze wat stiller en zondert ze zich af. In het verleden vonden we al zelfgeschreven brieven waarin ze zich afvraagt waarom net zij het slachtoffer van de ziekte is."


In vergelijking met sommige andere aandoeningen krijgt alopecia weinig aandacht. Birte heeft de allerhoogste vorm en is helemaal kaal. Ze heeft geen wimpers en wenkbrauwen en heeft vaak stof in haar ogen. Haren zijn ook voelsprieten en door het gebrek eraan, stoot Birte zichzelf vaak.

700 mensen

"Birte krijgt veel steun van chirovrienden en klasgenootjes. Ook meester Filip verdient een dankwoord. Hij heeft ervoor gezorgd dat iedereen op school weet wat er aan de hand is en uitgelegd dat de ziekte niet besmettelijk is. Dit heeft veel druk weggenomen bij Birte. Ze kijkt hard uit naar zondag en is al zenuwachtig. Ook de gemeenschap van Sint-Huibrechts-Lille toont veel begrip voor haar ziekte, anders zouden geen 700 mensen toegezegd hebben. De opkomst is nu al groter dan verwacht", zegt Loes.


De benefiet heeft zondag plaats in de parochiezaal van Sint-Huibrechts-Lille, Dorpsstraat 26. Je kan er pasta eten en haar doneren van 11 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur.