"Net een pretpark, maar dan leerrijker"

SCHOLIEREN ONTDEKKEN WAT TE DOEN BIJ BUSONGEVAL

De leerlingen worden flink door elkaar geschud in de kantelbus, waarna ze 'geëvacueerd' worden.
Mine Dalemans De leerlingen worden flink door elkaar geschud in de kantelbus, waarna ze 'geëvacueerd' worden.
Een kleine vierhonderd leerlingen uit elf scholen in Noord-Limburg volgen deze week een indrukwekkende sessie 'veiligheid op de bus'. Indrukwekkend omdat er een speciale kantelbus bij komt kijken, die de jongeren aan den lijve laat ondervinden waarom een gordel zo belangrijk is. Ook 't Stekske doet mee, de school die in 2012 getroffen werd door de busramp in Sierre. "Uiteraard legt de gemeenschap die link, maar voor de meeste kinderen is en blijft dit toch een spel", aldus crisispsycholoog Erik de Soir.

Het educatief project is een initiatief van A.M. Buses uit Overpelt, dat hiervoor contact opnam met hulpverleningszone Noord-Limburg. "En we hebben ervoor gekozen om deze oefeningen in onze eigen regio te laten plaatsvinden", zegt Toine Meeuwissen van A.M. Buses. Gezien er ook leerlingen van het zesde leerjaar in Lommel bij zijn, wordt de link met de busramp in Sierre dan ook al snel gelegd. Daar waren immers leerlingen van het zesde leerjaar van 't Stekske uit Lommel bij betrokken. "Er zijn nu kinderen bij die nog kleuters waren toen het ongeval in 2012 gebeurde", knikt crisispsycholoog Erik de Soir, die het project begeleidt. "We behandelen hier trouwens meerdere veiligheidsaspecten, zoals ook aandacht voor de dode hoek. Als er kinderen zijn die daar in het verleden een traumatische ervaring mee hadden, dan staan wij ook klaar om hen te begeleiden. We confronteren hen niet met hun angsten, maar proberen hen net op hun gemak te stellen en samen die drempel te overwinnen."

Mine Dalemans

"Best eng"

Het spectaculairste onderdeel van het project was de kantelbus, een bus die negentig graden zijwaarts kan kantelen en speciaal uit Frankrijk overgekomen was. "In het begin was het best eng", vertelt Sam (11) van basisschool Helibel uit Sint-Huibrechts-Lille. "We kregen eerst een filmpje te zien en daarna mochten we aan den lijve ondervinden wat er gebeurt bij een ongeval." Volgens schoolgenootjes Sherine (12) en Jirne (11) kriebelde het een beetje, zoals een achtbaan. "En we schoven ook stevig tegen de zijkant van de bus - best spannend", vertellen ze. "We dragen bijna altijd onze gordel, maar nu gaan we er nog meer op letten. We weten nu immers waarom daar altijd zo op gehamerd wordt."


De leerlingen kregen gisteren ook reanimatieoefeningen, eerste hulp en evacuatietechnieken aangeleerd. Ook vandaag en morgen zullen nog groepen leeftijdsgenoten de sessie volgen aan de Soeverein. "We kiezen bewust voor deze leeftijdsgroep omdat jongere kinderen gewoon volwassenen volgen, terwijl jonge tieners wel al de juiste gedragingen beginnen te vertonen", legt de Soir uit. "Ze leren bijvoorbeeld hoe ze rustig een bus moeten evacueren, iets wat op jongere leeftijd nog niet lukt." Overigens is morgen ook 't Stekske aan de beurt. "Maar voor hen hebben we geen aparte sessie georganiseerd, want dat zou een verkeerd signaal zijn. Maar we zullen wel bijzondere aandacht hebben voor deze leerlingen."

Mine Dalemans

Gordels in lijnbussen

Na woensdag keert de kantelbus terug naar Frankrijk. "We hopen dat de kinderen hier dan geleerd hebben dat de bus een veilig vervoersmiddel is, maar dat ze ook weten wat ze moeten doen als het toch misloopt", zegt Toine Meeuwissen van A.M. Buses. "Afgelopen weekend hebben we ook al sessies georganiseerd voor ondernemers uit Overpelt en Hamont-Achel. Eerst denken ze dat ze in Walibi zijn, maar achteraf beseffen ze heel goed wat veiligheid in de bus betekent. Daar is gewoon nog te weinig aandacht voor. In Canada moet je vier gordels dragen in een bus, maar hier is er een gebrek aan een wettelijk kader."

Ook Peter Vanvelthoven (sp.a), burgemeester van Lommel, kroop in de kantelbus. "Voorlopig is dit een eenmalig initiatief", zegt hij. "Maar ik sluit niet uit dat het om de paar jaar zal terugkeren. Als je weet dat de bussen van De Lijn niet eens gordels hebben, dan ga je toch eens nadenken."

Ook reanimatietechnieken stonden op het programma.
Mine Dalemans Ook reanimatietechnieken stonden op het programma.