Neergeschoten Griek uit coma ontwaakt

Nicolas M., de man die op 15 augustus door de politie in de Vlaanderenstraat in Gent werd neergeschoten, is maandag uit zijn coma ontwaakt. De dokters spreken van een wonder. "Want hij verloor heel veel bloed. Hij reageert gelukkig goed op signalen, maar praten kan hij nog niet", zegt een bron dicht bij de familie van de Griek.

Op 15 augustus zette M. in de vooravond de Vlaanderenstraat op stelten. Gewapend met een alarmpistool stapte hij als een dolleman op een terras van een horecazaak af, waar hij volgens getuigen een koppeltje bedreigd had. Daarna zou hij volgens omstaanders nog een of meerdere schoten gelost hebben, waarop hij wegwandelde richting het François Laurentplein. De politie snelde massaal ter plaatse en hield hem onder schot. Zeker tien keer riepen de flikken hem toe om zijn wapen weg te gooien, maar M. negeerde de bevelen. Enkele vrienden wilden daarop op M. inpraten, maar zij werden wandelen gestuurd. Om hem te neutraliseren schoot de politie in zijn been, waarop hij kermend op de grond viel. Maar zelfs dan greep M. naar zijn wapen. Hierop kreeg hij nog eens twee kogels in de onderbuik zodat de politie hem kon oppakken.

Sindsdien zweefde M. tussen leven en dood. "Hij had bij de schietpartij erg veel bloed verloren en zijn nieren waren geraakt. De artsen hielden hem in een coma, maar wat later volgde zelfs een hartstilstand. Zijn wonde aan de nieren ging opnieuw open waardoor hij opnieuw veel bloed verloor. Op de koop toe kreeg hij ook geen zuurstof meer. Maandag ontwaakte hij uit zijn coma en als bij wonder reageert hij goed op de signalen. Spreken kan hij nog altijd niet, want hij is geïntubeerd. Maar normaal zal dat vrijdag verwijderd worden."

Nog geen verhoor

M. is tot op vandaag nog steeds niet verhoord. Van zodra hij voldoende hersteld is, zal de politie hem verhoren, zodat zijn motief duidelijk wordt. Een dag na de feiten hield de onderzoeksrechter al een reconstructie. Die resultaten zijn niet bekend. (JEW)