Urbain (71) eert Nazareth met eigen tango

Urbain Nachtergaele zingt live zijn Nazarethse tango met accordeonist Hans Mortelmans en gitarist Dirk Verhegge.
Foto Anthony Statius Urbain Nachtergaele zingt live zijn Nazarethse tango met accordeonist Hans Mortelmans en gitarist Dirk Verhegge.
De 71-jarige Urbain Nachtergaele heeft zijn liefde voor Nazareth samengebald in een vurige tango. Zijn ode aan Nazareth is te beluisteren op de cd Verdwalen in oude verhalen. Op de cd en bijhorend boekje vind je ook lokale legendes terug. "Mijn favoriete woord? Lochtinktèrters; een leuke omschrijving voor grote voeten of vuile schoenen", zegt Urbain.

"'T ès ier zue goed: ge kund ier koersen langs de Schèlde, krossen deur de Spiessebossen, wand'len in de Langedreve mee of zonder lochtinktèrters an!" Zo klinkt het refrein van den Noazeretsen tango van Urbain Nachtergaele. Samen met muzikanten Hans Mortelmans en Dirk Verhegge bracht hij in primeur zijn ode aan Nazareth in CC De Zwaan.

Eigen volkslied

"Gent heeft 't Vliegerke van Walter De Buck en ik vond dat Nazareth ook een eigen volkslied verdient", zegt Urbain, die veertig jaar koster was in Nazareth. "Enkele jaren geleden verscheen het woordenboekje 'E zue zème dat' en dat inspireerde mij om den Noazeretsen tango te schrijven. Ik ben gek op Europese tango en zo kwam de begeleidende muziek vanzelf. Het liedje is een lofzang over de gemeente waarbij de verteller in de verschillende strofes wandelt en fietst door Nazareth en ondertussen beschrijft wat die allemaal ziet. Naast lochtinkterters heb ik onder andere ook de zegswijze 'ie es verre zochte' erin verwerkt. Dat betekent 'dronken of moe' zijn."

Springlevend

Urbain is niet de enige Nazarener die het lokale dialect springlevend houdt. Op Erfgoeddag op zondag 23 april stelden de cultuurdienst en de bibliotheek het project 'Verdwalen in oude verhalen' voor in cc De Zwaan. Naast Urbains tango werden nog twaalf verhalen en legendes door enkele bekende inwoners in het dialect ingesproken op een cd. Zo hoor je Albert Le Clercq vertellen over De heks van Callemoeie en Annemie De Gussem over De wafelput. Tot slot werd 'Verdwalen in oude verhalen' in een nieuw jasje gestoken. Het boekje werd prachtig geïllustreerd met tekeningen van Nette Mortelmans. Het boekje en de cd zijn te verkrijgen in de bibliotheek. Meer info via www.nazareth.be. (ASD)