Trucker Tim (31) lag vorige maand twee weken in coma na legionellabesmetting: “Na inspanning moet ik nog altijd twee uur bekomen”

Tim Dessein (31) kroop door het oog van de naald toen hij als eerste slachtoffer dit jaar besmet raakte met legionella.
Wannes Nimmegeers Tim Dessein (31) kroop door het oog van de naald toen hij als eerste slachtoffer dit jaar besmet raakte met legionella.
De legionellabesmetting heeft maandag een eerste dodelijk slachtoffer gemaakt, maar een maand geleden hing ook het leven van Tim Dessein (31) uit Nazareth aan een zijden draadje. De vrachtwagenchauffeur liep als eerste de besmetting op en revalideert nu na twee weken in een coma. “Het is van groot belang dat de bron gevonden wordt”, zegt hij.

Tim stopte op dinsdag 26 maart iets vroeger met werken omdat hij zich ziek voelde. Zijn huisdokter schreef hem medicatie voor en nadat hij die nacht regelmatig moest braken, verhoogde de dokter de dosis. “We dachten dat ik buikgriep had, maar de pillen hielpen niet”, vertelt Tim. “Maandag werd ik ineens licht in mijn hoofd. Toen ben ik meteen naar de spoedafdeling van het ziekenhuis in Oudenaarde gegaan. Daar is de legionellabesmetting vastgesteld.”

De toestand van Tim ging steeds meer achteruit en toen zijn longcapaciteit tot vijf procent gezakt was, besloten de dokters om hem over te plaatsen naar het UZ in Gent, waar hij in een kunstmatige coma gehouden werd. “Ik ben door het oog van de naald gekropen”, zegt Tim, die uiteindelijk ontwaakte na twaalf dagen in een coma en een streptokokkeninfectie.

Koeltorens

Op 26 april mocht hij het ziekenhuis verlaten en nu werkt hij met een kinesist aan zijn kracht en uithoudingsvermogen. “Ik ben nog steeds verzwakt”, duidt Tim. “Als ik me even inspan, moet ik twee uur in de zetel liggen om te bekomen. Mijn vierjarige zoon, die zestien kilogram weegt, kan ik nog maar net weer opheffen.” Tim moet nog een maand revalideren en zal op lange termijn niets aan de infectie overhouden. “Ik heb het geluk dat ik relatief jong en gezond ben. Anders was het nog veel gevaarlijker. Nu we gehoord hebben dat er een dodelijk slachtoffer te betreuren valt, beseffen we nog maar eens dat het erger kon zijn.”

De trucker uit Nazareth kwam in de twee weken voor de besmetting een vijftal keer in Evergem, waar hij bouwmaterialen moest afleveren. Hij parkeerde zijn vrachtwagen aan de Schelde, dus als de besmetting inderdaad van de koeltorens afkomstig is zoals het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) vermoedt, liep hij de bacterie daar waarschijnlijk op. Het water in zijn woning, op zijn werk en in het zwembad van Oudenaarde waar hij regelmatig ging, werd getest en bleek niet besmet te zijn.

Foute informatie

“We vinden dat er te licht met de besmettingen wordt omgegaan”, zeggen Tim en zijn vrouw Tessy. “De bacterie is gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk, dus het VAZG mag meer doen en beter communiceren om te zorgen dat de besmettingen niet kunnen gebeuren. Er wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat je niet besmet kan raken door te douchen, maar waarom moest onze douche dan getest worden? Tot we de resultaten hadden, durfden we thuis geen douche nemen.”

Tim en Tessy merken in hun omgeving dat de angst voor de bacterie groot is. “Familieleden durven zich bijvoorbeeld niet meer wassen zonder eerst de kraan twee minuten te laten draaien”, vertellen ze. “Ook online op sociale media zien we veel mensen die fout geïnformeerd zijn. De bacterie heeft niets te maken met kraantjeswater, maar wel met water dat beneveld wordt. Water drinken kan dus geen kwaad. Daarover moet nog meer en beter gecommuniceerd worden.”

Ook de zoektocht naar de bron van de besmetting verliep niet vlekkeloos volgens het koppel. Terwijl Tim nog in een coma lag, spoorde Tessy de onderzoekers aan om plaatsen te controleren waar hij voor het werk geweest was, maar dat gebeurde niet. “Ze wilden eerst aan hem vragen waar hij geweest was, maar daardoor liepen ze vertraging op. En wat als hij het niet gehaald had? Beter een staal te veel nemen dan te weinig. Voor hen is het zoeken naar een speld in een hooiberg, maar voor zij die besmet zijn is het een kwestie van leven en dood. Het is van groot belang dat ze de bron van de besmetting vinden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.