Nepcommissaris: "Het was maar een grapje"

"Het was maar een grapje", zegde de man uit Nazareth die onder meer burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) van Staden beschuldigde van zedenfeiten. Hij riskeert achttien maanden cel.

De feiten dateren van juli 2015. "Ik werd opgebeld op vakantie in Spanje", herinnert Francesco Vanderjeugd zich. "De zelfverklaarde commissaris vertelde me dat er een onderzoek voor zedenfeiten tegen mij liep. Ik was enorm geschrokken. Natuurlijk had ik geen zedenfeiten gepleegd, maar als je nog maar beschuldigd wordt, smeren de media dat breed uit."


"Ik geloofde oprecht dat ik een politieman aan de lijn had - hij beheerste het jargon en kwam professioneel over."

Stem herkend

De nepcommissaris, Patrick V. uit Nazareth, belde naast Vanderjeugd ook twee politiemannen op. "Ik wilde iedereen samenkrijgen voor een verhoor. Dan zou blijken dat het een grap was. Het was maar om te lachen." De twee politiemannen herkenden zijn stem echter, trokken hun vriend na en ontdekten dat hij een oplichter was.


Na de klacht van Vanderjeugd en de politiemannen draaide V. helemaal door. Hij stelde dossiers samen met details uit het privéleven van de slachtoffers en probeerde nog anderen voor 250.000 euro af te persen met zijn alter ego van commissaris. Tevergeefs. V. riskeert achttien maanden cel. (OSG)