Hans is beste thuisbakker van Vlaanderen

57-JARIGE NAZARENER WINT FINALE 'BAKE OFF VLAANDEREN'

Ook gisteren was Hans druk bezig met koekjes en gebakjes te maken voor zijn supporters.
ASD Ook gisteren was Hans druk bezig met koekjes en gebakjes te maken voor zijn supporters.
Hans Martens is de beste thuisbakker van Vlaanderen. De 57-jarige keukenprins uit Nazareth liet gisterenavond de andere finalisten Valerie en Alexander achter zich op een slagveld van bloem en slagroom tijdens de seizoensfinale van Bake Off Vlaanderen. "Het belangrijkste ingrediënt voor mijn recepten? Eenvoud", zegt Hans.

Hans Martens heeft gisteren de eerste finale van het Vier-programma Bake Off Vlaanderen gewonnen. Acht weken mocht de 57-jarige Nazarener - in het dagelijkse leven coördinator bij centrum voor jeugdtoerisme - aan Vlaanderen tonen wat hij ervan bakte. Tijdens de finale konden zijn petitfours, zwartewoudtaart, maar vooral zijn bruidstaart juryleden Herman Van Dender en Regula Ysewijn het meest doen watertanden. Hans verzamelde gisterenavond negentig supporters in de kantine van V.C. Nazareth-Eke en soigneerde die met... taart natuurlijk. "Of ik nog taarten kan zien? Natuurlijk", lacht Hans. "Ik ben vooral een sociale bakker, ik doe het om mensen bijeen te brengen en om ze gelukkig te maken. Ik kan maar moeilijk nee zeggen als vrienden vragen een taart voor hen te bakken en zeker nu weten ze me allemaal te vinden. Dankzij een collega en mijn vrouw Leen heb ik me ingeschreven. Ik deed het vooral omdat ik wou weten hoe zo'n televisieprogramma gemaakt werd. Winnen was nooit mijn ambitie. Vandaar ook de ontlading op het einde, het waren intensieve weken met draaidagen van gemiddeld twaalf uur."

Het bakboek van Hans Martens.
ASD Het bakboek van Hans Martens.

Bakboek

Gisterenavond gaf de bruidstaart van Hans de doorslag bij de jury, nochtans geen evidente opdracht voor een amateurbakker. "Eigenlijk is mijn specialisatie brood bakken. Dat heb ik als kind van mijn grootmoeder en mijn moeder geleerd. Met patisserie ben ik vijftien jaar geleden begonnen tijdens een gezellige avond met vrienden. De afspraak was: ik bak iets en mijn kameraad zorgt voor de wijn. De eerste maandelijkse afspraken begon ik met recepten van de Boerinnenbond, maar gaandeweg krikte ik mijn niveau op. Ook tijdens Bake Off heb ik veel bijgeleerd, want drie vierde van de opdrachten had ik nog nooit geprobeerd."


Vandaag ligt ook 'Het bakboek van Hans Martens' in de winkel. "Er staan vijftig recepten in waaraan ik mijn persoonlijke twist heb gegeven. Van een eenvoudig rijsttaartje tot de bruidstaart waarmee ik de finale won. Naast de liefde voor bakken is dat het belangrijkste ingrediënt voor alle recepten: eenvoud."


Vier heeft intussen al een tweede seizoen besteld. Inschrijven kan op www.vier.be.